Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г. Богданов е провел среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, като от ведомството уточняват, че то е било взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината те са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., съобщават от Министерство на икономиката и индустрията (МИИ).

По заповед на Богданов Инспекторатът на министерството е извършил извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса, пише в съобщението на МИИ.

И уточняват, че за констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура, уточняват от МИИ.

Същевременно до министерството са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

"Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране", коментира министър Богданов, цитиран от пресцентъра на МИИ.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват.

"Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна", посочва той.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

Последва и реакция от шефа на КЗП Стоил Алипиев, който заяви, че не смята да подава оставка, защото изнесената от икономическото министерство информация за нарушения в Комисията не е вярна, като по-късно подробно и с аргументи писмено ще бъде представена позицията на ръководството на КЗП.

В момента начело на КЗП е Стоил Алипиев, а негови заместници са Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Тримата бяха назначени на 20 септември миналата година от тогавашния служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Преди Стоил Алипиев начело на КЗП за кратко бе Иван Франкев, назначен през 2021 г., когато Корнелия Нинова бе министър. Франкев замени Димитър Маргаритов, когото Нинова направи зам.-министър. Маргаритов оглави комисията през 2015 г., като пое поста от Веселин Златев. Преди Златев КЗП бе ръководена от "ветерана" Дамян Лазаров, който се прочу като най-дълголетния председател на КЗП (1999-2011 г.), а също и с това, че дъщерите му имат участия в десетки фирми, основно в енергийния сектор.