И тази година заради отбелязването на Националния празник на България - 3 март, се налагат промени в организацията на движението в София и през Шипка. 

От Националната служба за охрана обявиха, че предприемат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София на 3 март. 

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. Гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски". 

От 12 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои и тържествената смяна на гвардейския караул. 

Тържествената проверка заря по случай Националния празник пък е с начален час 18.30 на пл. "Народно събрание". На желаещите, достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител" в близост до изходите на подлеза при Софийския университет "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и един пункт на бул. "Цар Освободител" (откъм хотел "Сенс").

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За честването на Шипка 

Заради честването на Националния празник на връх Шипка от 20 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5 (Е-85) Габрово - връх Шипка - Казанлък. 

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно. 

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж" (пресичането на път I-5 с път I-6). 

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За участниците в честването на 3 март движението ще се организира: 

От 6 ч до 12:30 ч се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и МВР-Стара Загора.

От 12:30 ч. до 18 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.