Навръх националния празник Радио Варна ще отбележи своеобразен юбилей. За 60-и път екипът на медията организира Щафетната обиколка, посветена на 3 март.

Това е най-голямата аматьорска проява в региона, както и с най-дълга история. Интересен факт е, че само веднъж от 1962 г. насам обиколката не се е състояла, въпреки че десетина атлети са дошли за бягането. Причината - неистов студ по Черноморието и заледено трасе.

През последните години Радио Варна ежегодно въвежда нов елемент в надпреварата. След като през 2017 г. успя да я възстанови в първоначалния ѝ вид, добавяйки щафети в плуването и колоезденето, през тази в многобоя ще се включат и катерачите. Стартът в тази надпревара ще бъде от 10 часа, в зала "Владислав" на спортен комплекс "Черно море". Нещо повече - клуб "Варнаклайминг" се включва със специално създадена за случая катераческа щафета със собствен регламент.

Снимка: БНР

В 11.00 ч на плувен комплекс "Приморски" ще бъде даден стартът на 6-та щафета по плуване. Лекоатлетите ще стартират в 12.00 ч. след официалното откриване на проявата пред сградата на Радио Варна. Около 13.30 ч се очаква стартът и за колоездачите. Тази част от Щафетата вече е включена и в националния календар на Българската федерация по колоездене.

В 60-годишната история на щафетната обиколка на Радио Варна интересът към нея става все по-голям. През миналата година в надпреварата се включиха над 350 спортисти, основно аматьори и ученици - спортисти. Някои от децата идват специално за състезанието от малките общини на Варненска област. Тази година на старта изявиха желание да застанат и хора с физически проблеми, на инвалидни колички, както и трениращи канго джъмпс.

Снимка: БНР

За кръглата годишнина на Щафетната обиколка на Радио Варна, посветена на националния ни празник, са изработени специални юбилейни медали. По традиция награди ще получат и най-възрастният и най-малкият участник.