Членът на националния съвет на БСП и бивш лидер на партията Михаил Миков определи като "самоцел" на Корнелия Нинова опита Сергей Станишев да бъде изключен от листата на социалистите за европейските избори. Според Миков на последния национален съвет тя уверила членовете на съвета, че БСП ще остане в Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е именно Станишев.

За Миков войната срещу Станишев и поведението на Нинова - на всяка цена той да не е в листата, са ненужни и не дават добавена стойност на БСП.

"Страхувам се, че става въпрос за някакви лични неща. Не мога да намеря сериозните аргументи (за опитите за изключване на Станишев - б.р.)", допълни той пред БНТ, като подчерта, че лидерът на ПЕС има над 230 номинации от местните структури на БСП, веднага след водачката на листата - Елена Йончева, освен това е познат на социалистите в цяла Европа.

Миков разказа, че днес една лява симпатизантка във Велико Търново го попитала точно за това и казала, че партията е щяла да направи огромна глупост, ако не вкара Станишев в листата.

По думите на Миков афиширани евроскептици в листата на БСП няма, но присъстват "БСП критици", визирайки Иво Христов - шеф на кабинета на президента, който преди време отправяше критики към левицата.

Според бившия лидер на БСП председателят на партията носи отговорност за представянето на евроизборите, тъй като "поне 15 от 17-те кандидати са предложени от нея". След като предложената от нея листа беше пренаредена и Станишев беше включен, Нинова заяви, че не носи отговорност за резултата на вота.

Като "пълни глупости" Миков определи спекулациите, че някога Корнелия Нинова му е предлагала пари, за да се откаже от лидерското място на партията.

"Аз имам своята позиция и съм я заявявал много ясно с риск да не се харесам на ръководството (на БСП - б.р.)", каза Миков по адрес на вътрешните противоречия в партията.

Според него днес не се определя като достойно да си политик, а политиците са подложени на остракизъм, независимо дали е заслужен или не.

"Всяко време ражда своите добри и лоши герои, своите политици и представители на народа, които движат нещата напред, усещат пулса на времето и усещат накъде върви светът и такива, които слагат възпират, натоварени са с техните комплекси... И добрите, и лошите герои са част от България - и тогава, и сега", така Михаил Миков определи ситуацията на българските политици, правейки паралел с тези преди 140 години, когато е била приета Търновската конституция.