Започна тайното гласуване по подреждането на имената в листата на БСП. В списъка са добавени 9 нови предложения за листата, която Корнелия Нинова предложи на Националния съвет.

Към номинираните пленумът е записал Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Антон Кутев, както и петима млади социалисти.

Така проектолистата става 26 души. Всеки от членовете на пленума ще трябва да гласува за 13 имена, тъй като 4-те от гражданската квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано днес.

След вота ще бъдат преброени бюлетините и листата ще бъде подредена по вишегласие. Това означава, че онези, които получат най-много гласове, ще могат да се качат до второто място, без да могат да разместят четирите места за гражданската квота и коалиционните партньори.

До този момент "бетонирани" в листата със сигурност са само водачката Елена Йончева, четвъртият в листата Иво Христов, десетият - Велизар Енчев и 17-ият Емил Георгиев. Предстои социалистите ще гласуват за общо 22 имена, които трябва да си разпределят местата според подкрепата на пленума, която получат.

По-рано пред всички на заседанието на Националния съвет Димитър Дъбов предупреди Нинова, че с отказа си президентът на ПЕС да стане евродепутат той ще се превърне в нейна конкуренция за лидерския пост.