"Този пленум е тест за зрелостта на Националния съвет и на БСП. Защото първото условие за спечелване на изборите е вътрешното обединение и единодействие. На предишното заседание беше избран подходът на сблъсък и конфронтация, а не на диалог и съгласие. Това е прецедент в реденето на листата за евроизбори - досега винаги са водени предварителни разговори и е намиран вътрешен баланс, консенсус. На евроизборите през 2009 г. НС утвърди листата със 139 гласа "за", без "против" и 3 "въздържал се". През 2014 г. листата е утвърдена единодушно."

Това заяви Сергей Станишев пред журналисти на влизане в "Позитано" 20. Той коментира, че пред НС на БСП има четири въпроса:

"Какво е нашето послание към членовете на БСП? Чува ли се техният глас? Беше проведен своеобразен референдум на проведените конференции и бяха направени номинации. Днес НС ще каже чува ли гласа на партията или всичко е било един фарс.

Какво казваме на обществото? Всички, дори и нашите опоненти, твърдят, че БСП е демократична партия. Начинът, по който се управлява БСП, ще се трансформира в управление на станата, ако партията спечели парламентарни избори. Превръща ли се БСП във вождистка партия, в ГЕРБ № 2?

Трето, с ясна европейска принадлежност ли отива БСП на тези избори? Или става, меко казано, евроскептична, дори антиевропейска партия? На кои българи говорим в кампанията - на 60%, които вярват в европейското бъдеще на страната, или на 20% евроскептици? Как печелим изборите? И понеже ще ме питате за предложената листа: притеснен съм от нейния силно евроскептичен профил.

Не на последно място, какво е отношението и посланието към европейските ни партньори и политическата ни семейство в Европа? Защото близо година се води яростна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. И това неизбежно поражда въпроса: "А що дирите там?" Не е достатъчно да кажеш, че няма да напускаш ПЕС и че никой не те гони. Този разлом очертава цялата политика на ръководството. А днешната листа го доказва", коментира Станишев.

"Затова днес всеки да поеме своята отговорност пред партията и обществото за резултата от предстоящите избори. Аз поемам своята като лоялност към всички структури, които са ме номинирали. И ще се боря за това БСП да спечели изборите с листа с ясен социалистически и проевропейски облик."