Михаил Миков определи случващото се в БСП като "одесняване" на партията. Корнелия Нинова налага тази политика, тези, които отсъстват от Националния съвет на партията, пречеха на "одесняването" на Българската социалистическа партия, коментира по bTV експредседателят (2014-2016) на партията.

Миков видя и мълчалива подкрепа към ГЕРБ на конгреса на левицата през уиленда.

"По време на конгреса се проведоха 24 частични избора, които са ясен индикатор за състоянието на нещата. От тези 24 частични избора - имаше в две общини, БСП не издигна кандидат - Стрелча и Септември, общини, в които БСП в годините още от времето на съпротивата има трайно присъствие. В едната община не подкрепиха кандидата на АБВ, чийто председател беше гост на конгреса, подкрепиха кандидата на ГЕРБ, в другата община имаше един кандидат, съпругата на въпросния кандидат на ГЕРБ, който е отстранен заради конфликт на интереси. БСП не издигна кандидат като мълчаливо подкрепя кандидата на ГЕРБ", отбеляза Миков.

Според него водещи принципи на социалистическата партия от последните 30 години са нарушени.

БСП членува в Партията на европейските социалисти, отстраняването на Станишев е ясен знак за курса на БСП, знаете, че в ръководството видни представители са симпатизанти на Орбан (Виктор Орбан - премиер на Унгария). Визирам не само Нинова, която е заявявала своята позиция, визирам и Румен Овчаров. Когато се говори за промяна, виждаме, че той заема все по-високи и по-високи и важни отговорности, каза още Миков.

Той не смята, че БСП ще напусне ПЕС, но всичките й действия говорели за това, че усилията са насочени към самата власт като такава, но не се отстояват никакви принципи на левицата.