Районна прокуратура - Пловдив се самосезира по скандала с дипломата на Десислава Йорданова, която стана член на Националния съвет на БСП след преизбирането на Корнелия Нинова.

Как се гради кариера с фалшива диплома за висше образование? Възможно ли е без да имаш бакалавърска степен, направо да завършиш и да вземеш диплома за магистър? А след това с документа да те назначат като главен експерт в общинска администрация. Темата е разработена след зрителски сигнал за продажба на фалшиви дипломи и неистински документи от името на ПУ "Паисий Хилендарски", а по нея писа преди дни сайтът glas.bg.

Йорданова има диплома за завършено висше образование степен "магистър". От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила почти с отличие специалността "Обществено здраве и Здравен мениджмънт", като формата й на обучение е задочна.

Скрийншот

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която, освен квитанция за платена такса, прилага и копие от диплома за завършено висше образование икономика в ПУ "Паисий Хилендарски".

Само че от Медицинския университет не откриват такова копие на диплома. Дадена е само служебна бележка, в която е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски", Факултет "Икономика", специалност "Маркетинг и мениджмънт". От печата на документа не се разбира кой го издава.

Става ясно, че Йорданова не е завършила "Икономика", защото такъв факултет не съществува там. Няма и такава специалност "Маркетинг и мениджмънт", категорични са от ръководството на университета.

Самата Десислава Йорданова твърди, че е завършила "Стопанско управление" в "Стопански факултет" към ПУ.

Става ясно още, че от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото учебното заведение няма такава  практика. Там се издава само "Уверение" върху бланка на Университета.

От днес по случая е образувана преписка в Района прокуратура - Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел "Икономическа полиция" на местното ОД на МВР - за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

По преписката ще бъдат проверени изнесените данни за съставен неистински официален документ - служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен. Срокът за приключване на проверката е едномесечен, уточниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Десислава Йорданова е председател на Районния съвет на БСП - район "Западен" в Пловдив. На сайта на партията във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен "бакалавър" в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Стопанско управление".

В момента Десислава Йорданова работи в Община Родопи в отдел "Образование" като главен експерт "Здравеопазване и социални дейности". Кметът на Община Родопи Павел Михайлов обаче обясни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

Срокът за приключване на проверката на МВР и Прокуратурата е едномесечен.