Той уточни пред Дарик, че евентуален предсрочен вот, както и пълен мандат на правителството, зависят от много фактори.

Коментарът му дойде след края на напрегнатата пленарна седмица и безпрецедентното протичане на процедурата за вот на недоверие.

За несъстоялия се вот на недоверие

„Отговорност на всички народни представители е да присъстват в пленарната зала. Всеки от тях отговаря пред Конституцията",
подчерта Михаил Миков с препратка към поведението на народните представители от ГЕРБ, които в петък останаха в коридорите на парламента, а заседанието се провали заради липса на кворум.

Според председателя на Народното събрание в момента се наблюдават действия за деструкция на парламента, опозицията му пречи да функционира, за да защити тезата за предсрочни избори.

Предсрочни избори са възможни

"Никой никога не е изключвал предсрочни избори, дори и в далеч по-стабилна ситуация. Те обаче не са необходими в момента. Хората не ги и очакват, те очакват смяна на политиката „Дянков"
, каза още председателят на парламента.

За управлението

На въпрос дали е зависимо това управление от „Атака", Миков отговори, че изборите на 12 май са определили значението на всяка една партия в парламента.

„Народното събрание може да функционира и без „Атака", ако ГЕРБ е в зала", добави Миков. Той обаче предупреди, че опозицията върви по опасен път - към суспендиране на Конституцията. „Този път е изключително опасен, защото чрез злоупотреба с правото пречиш на контрола върху изпълнителната власт. Това в модерния парламентаризъм няма партия, която би си го позволила", каза още председателят на НС, като припомни, че заради блокираната работа в петък не е имало парламентарен контрол и не са били изслушани редица министри.

Въпреки това обаче Миков е категоричен, че няма възможност Пламен Орешарски да бъде оставен да управлява без парламент.

Председателят на парламента изрази увереност също така, че ГЕРБ никога повече няма да се върне на власт.

За бежанците

По отношение на проблема с бежанците Миков обясни, че не подкрепя искането на „Атака" за затварянето на границата за сирийските бежанци. „България има европейски път на развитие и не може да затвори границата си за бежанците", добави Миков.

Анкета: Трябва ли ви такъв парламент?

Снимки: "Цирк в парламента"