Разходите по транспортирането на военната помощ, която България ще предостави на Украйна, ще бъдат за сметка на международни агенции и организации, оказващи помощ на Украйна. Това посочват от Министерството на отбраната в отговор на запитване на БТА по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

На 23 декември стартира логистичната операция, в рамките на която ще бъде изпратена одобрената от Народното събрание помощ за Украйна.

Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730, 15 лв, посочват от ведомството. При посещението си в Киев служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че от началото на войната в Украйна, България е предоставила хуманитарна помощ на Киев в размер на 448 милиона лева.

За тези малко повече от 7 млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи (полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка) и 5000 броя обувки цели полеви.