"Специалната военна операция стигна до момент, в който Русия обяви частична мобилизация. Това е ключовият момент между операция и война - даде се заявка за война. Дали и кога ще започне тази война и нейната ескалация - предстои да видим".

Така лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира пред bTV войната в Украйна. Той и партията му смениха позицията си за изпращане на военна-техническа подкрепа на Киев и гласува "за".

Според него все още няма признаци Путин да се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна.

"Различията в позицията съответстват на обстановката на място", смята Янев. Той е категоричен, че Русия е агресор.

На въпрос дали европейските държави ще могат да предоставят още оръжия на Украйна, Стефан Янев коментира, че това е обект на спекулации.

"България изпраща помощ навреме. Разликата е между специална военна операция и война", каза още лидерът на "Български възход".

Относно скандалите в НС за посещението на военния ни министър в Украйна, Янев коментира, че става въпрос за различие относно функционирането на служебното правителство.

Опитите за съставяне на кабинет

"Вторият мандат още не е дошъл, да видим кой докъде е готов да стигне и с какви компромиси", каза Янев по повод предстоящите разговори с "Продължаваме промяната".

Той уточни, че писмото от академик Николай Денков е пристигнало и предстои "Български възход" да го обсъди, за да вземе решение ще се яви ли на срещата с ПП.

"Разковничето е в екипната работа и от това зависи какъв ще бъде целия кабинет", смята Янев.

На въпрос какъв политически лидер иска да види в своя отбор, ако третият мандат отиде при "Български възход", Янев коментира, че "отборът не зависи от звездата".