От началото на руската въоръжена агресия в Украйна България е предоставила хуманитарна помощ на Киев в размер на 448 милиона лева, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който бе на работно посещение в украинската столица по покана на неговия колега - министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Сред обсъдените теми са били военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите й за европейска интеграция, съобщиха от Министерство на отбраната часове след като от пост на Олексий Резников се разбра за визитата на Димитър Стоянов.

По думите на Стоянов военното ни ведомство е предоставило хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

"Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ", заявил е още Димитър Стоянов срещата си с Олексий Резников, цитиран от МО.