Няма нищо страшно да се отиде на нови избори. Ако това ще продължава с една некоалиционна сглобка или управление, то е по-добре да се отиде на избори. С този ротационен принцип, това правителство работи почти като служебно. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият вицепремиер и дипломат Меглена Плугчиева.

По думите й е редно по темата външна политика и външно министерство да се говори сериозно, и изобщо за управлението на държавата, особено в условия на тежки кризи, в които се намираме. 

"Никак не споделям този повърхностен подход, който прилагат днешните политици, точно по темата за бъдещ външен министър. Пазарлъкът, който тече е изключително грозно, обидно и недопустимо. Външно министерство не е международен отдел на която и да е партия, за да иска някой, както сподели премиера, че това ще му даде възможност", каза Плугчиева.

По думите ѝ, МВнР е една сериозна институция, която трябва да провежда външната ни политика, която се създава в парламента и в Министерския съвет.

"Госпожа Габриел безспорно има своите контакти и опит като евродепутат, като комисар и съответно, ако има хора с експертен опит и по външна политика и по секторни политики, те са съответно в ГЕРБ - това са фактите. Това, че г-н Борисов и ГЕРБ подариха на "Продължаваме Промяната" съответно управлението преди 6-7 месеца, ето ни е берем плодовете от всичко това", подчерта Меглена Плугчиева.

В четвъртък пред журналисти в Хага премиерът Николай Денков заяви, че не иска поста на външен министър като такъв, а за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина. Ден по-късно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде ултиматум на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", като заяви: 

"ГЕРБ-СДС не отстъпват Външно министерство на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Ясно и точно: Мария Габриел - премиер. Външно министерство, единственото което имаме - при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси, всички други министри и областни управители остават при тях (ПП-ДБ). Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече. Ако няма ротация, всичко ще се чупи и следват избори 2 в 1".