Една седмица преди изборите може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3 ноември. Това гласят резултатите от изследване на "Медиана", проведено между 14 и 19 октомври сред 551 столичани.

Ето какво още гласи проучването, което е финансирано със средства на социологическата агенция:

В София доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад когото застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова.

Данните към 20 октомври показват леко преимущество - 3.5%, за Йорданка Фандъкова пред основния й опонент Мая Манолова. Борислав Игнатов е трети с близо 10% от гласовете на избирателите.

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров - съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2% от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата подкрепен от партията.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна - накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите - или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

На изборите на 27 октомври може да се очаква висока изборна активност - близо 60% от избирателите вероятно ще гласуват.