Защо местният вот е толкова важен, от какви позиции влизат, какъв е залогът и как ще излязат от изборите големите партии? Какви са последните политически тенденции, защо надпреварата за София е толкова важна и как скандали като този в предаването на БНТ "Референдум" влияят на рейтингите? По тези и други въпроси за предстоящия избор на кметове и общински съвети разговаряме с политолога Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

- Каква активност очаквате на първи и втори тур спрямо другите избори - парламентарни, президентски и европейски?
- Местните избори традиционно са от тези с по-висока избирателна активност, напълно сравними с парламентарни и президентски. Единствено изборите за Европейски парламент правят изключение с традиционно по-ниска избирателна активност. Прогнозите за евентуално участие в избори е една от най-трудните. Възможно е дори в края на кампанията определено събитие или дори изказване на определен политик да предизвика по-силно участие. Това вече сме го виждали. Но опирайки се на избирателната активност от последните два местни избора през 2015 и 2011 г., можем да очакваме между 45% и 50% участие. Разбира се, трябва да се има предвид, че в определени населени места ще има по-висока от националната активност, а на места - по-ниска. Например в София, битката изглежда, че ще е оспорвана и с огромно значение, което би могло да покачи активността в сравнение с последните два избора за столична управа.

- Как партийните прегрупирания при балотажите ще се отразят на политическия живот у нас? Какъв е залогът?
- Тук има два основни момента. Първият е, че местната власт е фундаментът на всяка една партия. Ако държиш властта в определена община, това прави и местната организация на съответната партия много по-жизнена. Около кмета се създава определена клиентела от бизнес кръгове, а в по-малките населени места, общината се явява и голям работодател. На второ място, победителят в местните избори ще има и определен политически бонус на национално ниво. Така например, ако ГЕРБ задържат лидерската си позиция в местната власт и след тези избори, това ще им спечели кредит на доверие, глътка въздух и ще даде нов хоризонт - редовни парламентарни избори през пролетта на 2021 г. В противен случай, опозицията ще увеличи натиска за предсрочен парламентарен вот, което ще постави управляващото мнозинство в доста по-тежка ситуация от сегашната.

- Застрашен ли е смятаният от мнозина за сигурен балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова? Каква е ролята на Ангел Джамбазки и Волен Сидеров в София?
- София безспорно се очертава като мястото, което ще привлича най-силен медиен интерес. Това е нормално, защото битката за столицата има символен елемент и победителят в София ще има легитимния аргумент да се представи като истинския победител на местните избори. Нещо повече - изборите в София вече имат и национален заряд. Сидеров и Джамбазки, които са национални фигури, само подпомогнаха това. Въпреки това те не могат да разместят структурно подредбата. Балотажът изглежда сигурен, като двата кандидата на втори тур ще са Фандъкова и Манолова. И за това заключение не изхождам само от социологически данни. Вижте резултатите на изборите за Европейски парламент, които се проведоха само преди 5 месеца. ГЕРБ и БСП са двете най-големи партии в столицата, като дори разликата помежду им в столицата е по-малка, отколкото в национален мащаб. Нещо повече - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са най-одобряваните политически фигури съответното в дясното и лявото политическо пространство. Това достатъчно може да ни говори, че битката при втория тур ще бъде между тези два кандидата.

- Склонни ли са традиционалистите от градската десница да се вслушат в призив за подкрепа към Фандъкова или Манолова на балотаж?
- Съвсем точно обръщате внимание върху електората на т.нар. градска десница в София, която аз предпочитам да наричам либерална общност. Това ще бъде най-голямата електорална група, която няма да има свой представител на балотажа. Именно заради това кампанията и на Манолова, и на Фандъкова, обръща сериозно внимание на тази група и темите, които я вълнуват. Бившият омбудсман видимо иска да внесе дистанция между себе си и БСП и в същия момент непрекъснато подчертава, че е подкрепена и от десни партии като ДБГ например. От друга страна коалиционното споразумение между ГЕРБ и СДС в столицата цели именно да придаде "син" характер на кампанията на Фандъкова и така на балотажа именно кандидатът на ГЕРБ да бъде естественият избор на т.нар. градска десница. Трябва да се има предвид, че вероятно половината от тази електорална група ще остане пасивна в изборния ден, но от особено значение е как ще се държи на балотажа другата половина. Не мисля, че някой от днешна гледна точка би се наел с подобна прогноза. Много ще зависи и от оставащите 25 дни от кампанията.

Снимка: Dir.bg

- Какви са шансовете на ГЕРБ спрямо впечатляващия успех на предишните местни избори?
- Резултатът на ГЕРБ на местните избори през 2015 г. беше истински впечатляващ. Да спечелиш 21 кметове на областни градове е безпрецедентно. Този триумф за партията на Борисов през 2015 г. обаче се явява и капан за предстоящите избори. За тези 4 години ГЕРБ са били през цялото време на власт, а както добре знаем, властта изхабява. Освен това, важно е да се има предвид, че през 2015 г. БСП беше в много слаба позиция, докато днес се намират във видимо по-добра форма. Тези фактори дават всички основания да смятаме, че ГЕРБ няма да запази резултата си от местните избори през 2015 г. А не трябва да имаме никакво съмнение, че всяко едно отстъпление от местната власт неминуемо ще бъде възприето като ерозия. От особено значение, разбира се ще бъде, какъв ще е мащабът на тази ерозия.

- Застрашава ли някой влиянието на ДПС върху партийните крепости в Южна и Североизточна България?
- ДПС в последните две години успя да си върне монопола върху етническото поле. Основният им конкурент там в лицето на ДОСТ е вече без политически пулс. Въпреки това, резултатите от изборите за Европейски парламент показаха резултати под очакванията за ДПС. В този смисъл, местните избори ще са голям тест за движението. С особено внимание трябва да се наблюдават общините, в които ГЕРБ успя да пробие крепости на ДПС и дали движението ще съумее да си ги върне. Също така ДПС започна да се разширява географски в последните години. Любопитно ще е да видим дали този процес ще се задържи и продължи.

- Евроизборите превърнаха ВМРО във водеща националистическа сила, а "Атака" отпадна от малката коалиция за сметка на НФСБ. Къде са най-големите шансове за пробив на трите патриотични формации и как може да им повлияе изходът от местния вот? Как ще се отрази на резултатите участието на Волен Сидеров в "Референдум"?
- Сред областните градове, шансове за пробив има в Пловдив Славчо Атанасов, но и там битката ще бъде много оспорвана и ще се реши на балотажа. Въпреки това, ВМРО показва добри електорални резултати на национално ниво, което означава, че ще има и доста по-добро представителство в общинските съвети в сравнение с последните местни избори през 2015 г. Вероятно техните общински съветници ще бъдат и най-предпочитаните коалиционни партньори от ГЕРБ за формиране на мнозинства в общинските съвети, което чертае по-добро представителство на ВМРО в местната власт като цяло. Колкото до НФСБ и "Атака", европейските избори показаха изключително слабо представяне. Не виждам никакви основания в последните месеци тяхната тежест да е променена. Колкото до Сидеров и неговото участие - това е типичен негов стил. В този смисъл лидерът на "Атака" успя отново да се превърне е в център на внимание. Сидеров се води от принципа - 95% го мразят, но за него са важни тези 5%, които го харесват. Той търсеше ефект от участието си - да си спомнят за него тези 5%, но далеч не мисля, че това ще има някакво значение този път.