Три дни преди евроизборите неизвестните остават. Машината за деформация на изборите е включена на максимална скорост. Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ е невъзможно с методите на социологията. Разликата между двете противостоящи си партии е 1,3 % в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка. Това е изводът от последното изследване на социологическа агенция "Медиана", проведено в периода 17-21 май сред 1008 души.

Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите - купуване на гласове, принуден, корпоративен вот. Около една четвърт от избирателите (22%) съобщават, че в тяхното населено място функционират системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12%) споделя, че той лично е бил обект на такова въздействие (предложение за пари или принуда).

Една значителна част от избирателите (14%) са склонни да откликнат на "пазарното" търсене и да продадат своя глас за 50 лв.

Снимка: "Медиана"

В резултат от всичко това се оформя една група от 20% (една пета от решилите да гласуват), които заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. Дали това са хора, които наистина се колебаят или просто желаят да скрият своя вот от механизмите за принуда - това можем да видим само на изборите, но не и в предизборните изследвания, коментират социолозите.

Може да се прогнозира значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност. И двете основни политически сили ясно заявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за ВЛАСТТА - промяната на властта и възмездието. По този начин тези донякъде символични избори се превърнаха в особено важни както за опасяващите се от промяна и възмездие, така и за желаещите същото. Можем да очакваме около 2,5 - 2,7 млн. избиратели пред изборните урни.

Че въпросът е именно за властта се вижда ясно и от данните - желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34 % срещу 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори, допълват от агенцията.

Снимка: "Медиана"

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента - БСП, ГЕРБ и ДПС. Още две партии са близо до изборната бариера (5,89 %) - ВМРО и "Воля". Следват ги "Коалиция за България" (3,6%); "Атака" (3,5%); "Патриоти за Валери Симеонов" и "Демократична България (с по 2,6%).

Снимка: "Медиана"

Снимка: "Медиана"

Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите, уточняват от "Медиана".