Обявените промени в кабинета от премиера Бойко Борисов са опит за политическо оцеляване на Борисов и на неговия кабинет. Той сформира коалиция срещу народа и срещу гражданите. Тези промени няма как да се приемат от българските граждани.

Това заяви във видео на живо във Фейсбук председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова по повод обявените днес промени в кабинета.

Според нея това е опит да са разпределят порциите на властта в парламента между крепителите на това парламентарно и политическо статукво.

Да се даде Министерството на туризма на Валери Симеонов е цинично действие. Той нарече протестиращите "лузъри" и "ултраси с наркотици в джобовете". Този човек беше свален от поста на вицепремиер от едни други протести - тези на майките на деца с увреждания, припомни Манолова.

Министерството на финансите се даде на проваления здравен министър Кирил Ананиев. Хаосът, който цареше по време на коронакризата, когато Ананиев в рамките на 24 часа сюрпризираше с няколко взаимно противоречащи си заповеди, показва, че ни очаква същият хаос и в управлението на финансите. Новите стари министри не са гаранти за реформи, за да може България да получи парите от Европа, подчерта председателят на "Изправи се.БГ".

Тя допълни, че смяната на министъра на МВР заради полицейски произвол и пребити младежи на протестите с шефа на Националната полиция също показва, че няма да има промяна в отношението към протестиращите.

Отговорността, освен на политическото, е и на професионалното ръководство. Знакът, който Борисов дава, не е за повече уважение и толерантност към протестиращите граждани, каза Манолова.

Борисов не успява да се разграничи от ДПС с тези промени. След като той заяви, че ги сменя заради подозрения, че това са министри на ДПС, очакваното действие е ревизия на министрите и на сделките в тези министерства, категорична е тя.

Парламентарната група на БСП е време не просто да се разграничи от този евтин сценарий, с който се цели да бъдат излъгани българските граждани. Време е да излезе от парламента и да застане от другата страна, а не от страната на тези, които си разпределят порциите в опит да удължат политическия си живот, каза Манолова.

Борисов се страхува от служебен кабинет, предсрочни избори и ревизия, затова извършва тези ритуални танци в опит да оцелее политически. Резултатът е правителство на командно дишане. По този начин Борисов от най-голям критик на Орешарски се превърна в Орешарски-2. Промените няма да заблудят хората и протестите ще продължат. Кабинетът Борисов 3 се превръща в Борисов 3.0, допълни тя.