Това е уникален, спонтанен и нережисиран граждански протест и не би следвало нито един политически или партиен лидер да се опитва да яхне този протест, коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV Мая Манолова.

По думите й никой политик не трябва да се опитва да "яхне този протест, защото ще падне от коня и ще си счупи главата". Тя призова всеки политически лидер да декларира, че няма да управлява с Бойко Борисов.

Хората на площада за 5 денонощия постигнаха това, което депутатите в парламента не могат да постигнат - единство, каза още Мая Манолова. Протестът е абсолютно спонтанен, чист и граждански. Организаторите са три чисто граждански фигури. Долу ръцете на партийните ръководства и лидери от гражданския протест, допълни председателят на "Изправи се.БГ".

"Аз си подадох оставката като народен представител, подадох си оставката и като омбудсман. Излязох и се изправих персонално срещу Борисов есента на кметските избори в София. Понесох целия удар на опита на този модел да се съхрани", отбеляза Мая Манолова.

Тя посочи, че гражданското движение "Изправисе.Бг" подкрепя исканията на протестиращите - оставка на правителството, оставка на Гешев, Велико народно събрание и нова конституция и електронно гласуване.

Хората, които излязоха на площада, за пет денонощия постигнаха това, което пише на парламента и политиците не могат да постигнат от 30 години - Съединението прави силата. Истинският парламент, истинските народни представители сега са пред парламента. Трябва да получат възможност да влязат в парламента през граждански листи и да променят България. В момента на площада са бъдещите депутати и министри и шансът за промяна на държавата е именно такива активни и млади хора да участват в управлението. Този протест е имунитетът на обществото срещу заразата Борисов, добави тя.

 

 

"Добавяме към тези искания и каузите, зад които седим като гражданска платформа. А те са - пълна ревизия на властта, на всички институции на централно и регионално ниво. Пълна ревизия на сделките и на приятелския кръг на Борисов", каза още Манолова.

Този протест е имунитетът на българското общество срещу управлението на Борисов. Борисов се сгромолясва и се страхува от ревизия на управлението му. Да не забравяме кюлчетата злато и пачките на нощното шкафче. Има да дава много отговори, каза Манолова. 

 

Попитана за Делян Пеевски тя каза, че той е един от олигарсите, които Борисов допусна "на трапезата" и в хазната заедно с Домусчиев, "котараците", "орлетата" и Ковачки.

Борисов направи Пеевски силен и значим. Гневът на хората е причината за този протест. Те са на улицата заради превръщането на държавата в софра и раздаването на порции от властта на Борисов на приближените му хора, допълни Манолова.

 

Борисов ще се опита, падайки да очерни всички. Аз му заведох дело за клевета по време на местните избори и ще се видим в съда. Седем месеца съдът не е насрочил делото, когато става въпрос за някой силен. Икономически силен субект, като Домусчиев обаче съди организаторката на протести за по-чист въздух в Пещера за 50 хил. лв. и делото вече се гледа. За икономически силните и за силните на деня има правосъдие, но за обикновените хора като Златка Цвеева от Пещера, ще се види дали има правосъдие, добави Манолова.