Мая Манолова обяви официално тази вечер, че ще се кандидатира за кмет на София и заради това още утре ще подаде оставка като омбудсман. Тя съобщи това по време на неформална среща с граждани, публини личности и представители на НПО, осъществена по тяхна покана.

За събитието първо се разба от видеозапис, публикуван във Фейсбук групата "Да подкрепим Мая Манолова".

"На среща граждани издигнаха кандидатурата на Манолова за столичен кмет. Те поискаха от нея да подкрепи независими кандидат-кметове и граждански листи в цялата страна и да поведе ново национално гражданско обединение", съобщиха по-късно инициаторите пред БТА.

"Забравили сме да правим добро. Заедно се борим срещу групата на организираната алчност. Утре ще депозирам оставката си официално. Можех да изляза в неплатен отпуск, но нямам нужда от застраховка. Кандидатирам се смело и почтено", заяви Манолова.

Актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова бяха основни инициатори на срещата, в която се включиха десетки граждани. Всички те изразиха категорично очакване Мая Манолова да оглави и поведе промяната не само в София, но и в цялата страна.

Снимка: Facebook/Да подкрепим Мая Манолова

"България се е превърнала от истински земен рай в страна на беззаконие и безвластие. Търпението ни се изчерпа! Трябва да действаме с убеденост и решителност! Всички знаем, че през последните години Вие успяхте да спечелите доверието и любовта на българските граждани, затова хората Ви искат!", изтъкват в поканата си към Мая Манолова организаторите.

След множество изказвания от страна на участници в срещата бяха взети следните решения:

- Да стартира сформирането на инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София, като първа стъпка за промяната не само в столицата, но и в цяла България;

- Във връзка с това от 6 септември гражданите започват събирането на необходимите 2500 подписа в подкрепа на г-жа Манолова;

- От 10 септември стартира набирането на доброволци изграждането на граждански инициативи на територията на цялата страна под надслов "ПРОМЯНА ЗА СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ";

- Започва и набирането на доброволци за граждански застъпници и наблюдатели, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори;

- Гражданите поискаха настоящият Омбудсман на Република България да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна;

- Във връзка с това и поради ограниченото време съгласно изборното законодателство, да бъде отправен апел към малки политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението, да предоставят своите съдебни регистрации и да отворят на 100 процента листите си за гражданите. По този начин хората ще имат възможност сами да издигнат и изберат своите представители в местната власт.

Снимка: Facebook/Да подкрепим Мая Манолова

"Станете водач на промяната! Вие сте нашият лидер! Дайте шанс, дайте Вашата енергия на хората, за да имат възможността да преодолеят страха, да издигнат и изберат свои представители, които с качества, способност и потенциал да станат изразители на алтернативата, промяната и добрата перспектива за всяка една българска община!", призоваха Мая Манолова участниците в срещата.

Манолова изрази очакване за гражданска подкрепа, като покани всички желаещи в инициативния комитет. Тя уточни, че кампанията й ще бъде открита на 4 септември, в 10.00 ч., в зала 10 на НДК.