Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение във Федерална Република Германия. Той ще бъде почетен гост на програмното заседание на Групата на Християн-социалния Съюз (ХСС) в Бундестага, което ще се проведе в Берлин. Министър-председателят Борисов е поканен от председателя на Групата на ХСС Александер Добриндт като почетен гост-говорител.

Акцентите по време на заседанието в Берлин ще бъдат отношенията между България и Бавария, между България и Федерална Република Германия, както и въпроси, свързани с общите европейски политики и новия състав на европейските институции.

Досега почетни гости на програмното заседание на Групата на ХСС са били канцлерът на Германия Ангела Меркел, бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън, както и министър-председателите на Република Ирландия Лео Варадкар и на Унгария Виктор Орбан.

Християнсоциалният съюз е дясноцентристка християндемократическа политическа партия в Германия. Действа само в Бавария, където дълго време е управляваща партия. Заедно със сестринската си партия Християндемократически съюз (ХДС) и с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) формира действащото федерално правителство на Германия. Влиза в групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Лидер на партията понастоящем е Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия.

В първите дни на месец май в София гостува премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който след среща с колегата си Бойко Борисов заяви, че България забележително пази външните граници на Европа. По оценката на Зьодер страната ни е постигнала много за Европейския съюз. Той категорично подкрепи влизането на България в Шенгенското пространство. 

България се доказва като стабилен и силен партньор в Европа, отбеляза баварският премиер и на 2 май подчерта: "България в момента показва колко силна и стабилна е тя и колко важни и значими са усилията за запазване на сигурността на границата на Европейския съюз".