Депутатите на Мария Капон окончателно решиха - няма да подкрепят кабинета на Слави Трифонов и "Има такъв народ". Това стана ясно от официално съобщение на ЕНП. На 7-ми август се проведе заседание на ръководните органи на Единна народна партия, където е било взето решението. 

"В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!", заявяват от ЕНП.

"Липсата на споразумение в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт. В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията", посочват още от формацията на Капон. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент, посочват от ЕНП.

"Протестите, от които стартира промяната, ни дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат", категорични са от ЕНП.

"Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ - ДПС. Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат", казват още от формацията на Капон. Твърдят още, че обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия може да бъде избегната.

По-рано Мария Капон влезе в задочна полемика с лидера на ИТН след неговата първоначална реакция в социалната мрежа заради неодобрението на издигнатия за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

„Предателство ли нарича Слави Трифонов нашето неодобрение на хора, като Петър Илиев?"написа депутатката от "Изправи се! Ние идваме!" във фейсбук. 

"Всеки депутат знае претенциите на избирателите си и те са точно толкова важни, колкото тези на ИТН! Какво мисля? Ние от "Изправи се! Ние идваме!" не можем да ги предадем в полза на някой с повече гласове. Това е болшевизъм. Затова се водят цивилизовани преговори с ясни параметри!", коментира още Капон. 

"И не, не се страхуваме от нападките на ИТН, не можете да ни прехвърлите отговорността Ви за липсата на цивилизован разговор!", реагира остро тя.

"По-добре скъпи избори, отколкото лошо, скъпо правителство! Времето тече!", заяви тя в заключение. 

По-рано днес Николай Хаджигенов, зам.-председател на "Изправи се БГ! Ние идваме!", заяви по БНТ, че очаква формацията на Слави Трифонов да внесе промени в проектокабинета си до гласуването, което се очаква в сряда. 

Той допълни, че не се сеща за "нито една причина Петър Илиев да бъде бутан на какъвто и да било обществен пост".

"Макар че добре стана, че настояват за него, защото се видя, че такъв човек и такъв тип кандидатура е напълно несъстоятелна", отбеляза Николай Хаджигенов.

Припомняме, че днес се очаква да стане ясно дали "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и Демократична България ще подкрепят правителството на "Има такъв народ". Ясно е също, че от  "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще гласуват единно, каквото и решение да вземат. Дали, след като част от депутатите им вече обявиха официално, че ще вдигнат червен картон на кабинет на ИТН, това ще рече, че Капон анонсира и решението на групата? Предстои да узнаем до часове.

От "Демократична България" вече обявиха, че решение ще бъде взето от колективните им органи, но и там четирима "зелени" вече се обявиха твърдо против проектокабинета.

За по-късно днес е планирано изявление на БСП пред медиите, което вероятно ще донесе и техния окончателен отговор, след като демонстрираха най-голяма охота за подкрепа засега, макар и да настояха за писмено поемане на ангажименти.

В сряда пък депутатите ще трябва да дадат одобрение или неодобрение на правителството на Слави Трифонов вече с гласа си в пленарна зала.