Българският национален интерес не е купуването на 8 самолета, които утре няма кого да пазят, защото България се стопява, а за политики за младите българи. Така лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки обясни пред bTV идеята си за референдум за излизане от НАТО.

Според него трябват политики, за да запазим българите у нас и да се опитаме да върнем тези, които са избягали.

След 14-годишно членство в НАТО, според думите и на президента, и на военния министър, армията е в тотална разруха и в невъзможност да изпълнява своите функции. Ако това е наследството от нашето 14-годишно партньорство, не е ли време да преразгледаме това наше членство и да видим дали няма по-добри решения", попита Марешки.

По думите му "никой не е питал българите за влизането в НАТО".

"Със 100 милиона лева от тези 4-5 милиарда, които искат да дадат за 8 самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно", отбеляза лидерът на "Воля".

Чуваме, че Борисов, финансовият министър и Корнелия Нинова, надявам се, че от името на БСП, казват, че тези 4-5 милиарда не трябва да се дават за самолети и танкове. За нас ще е чудно, след като ГЕРБ, БСП и ние сме против, кой може и на каква цена ще прокара тези интереси", посочи зам.-председателят на парламента.

"Ако все пак 4-5 милиарда бъдат гласувани за въоръжаване, ние ще застанем начело на големи протестни действия и ще искаме оставката на военния министър", предупреди той.

Марешки постави оценка "4 и нещо" за кабинета "Борисов 3" за първата година от мандата му.