Вярно, популизмът му се прокрадваше и досега - "евтини" лекарства и горива и словесен бой по "картелите, монополите, бандитите в лекарствоснабдяването".

Написа във фейсбук, че на всяко коремно на президента, ще запълва по 10 дупки във Варна. Апропо, обърна се към тези, които пишат рейтингите, че преди следващи избори вместо да прави бензиностанции и аптеки, всеки ден може да прави по едно коремно превъртане, за да му се качва рейтингът.

Заяде се и със социалистите: за всяка върната от тях (депутатска) заплата ще се запълват по още 10 дупки. "Хвърли ръкавицата" и на Каракачанов - военен министър и лидер на ВМРО, като обеща по 100 запълнени дупки на всеки милион, който министърът не вземе от пенсионерите за ремонт на железа (разбирай въоръжение).

Гласът му обаче беше слаб, не му обръщаха особено внимание в парламента пък и извън него.

Но в последните дни той се разшава. Вдъхнови се от международно признание, като включиха партията му в популисткото евроскептично семейство: Движението за Европа на нациите и свободите.

Бойното кръщение

Във "Фестивал на нациите" в Ница - може би прощъпулникът на Воля в международните работи на по-високо ниво, Марешки застана редом до Марин льо Пен, лидер на френския "Национален фронт", Харалд Вилимски - генерален секретар на австрийската Партия на свободата, Томио Накамура - лидер на чешката партия "Свобода и пряка демокрация".

И докато Марин Льо Пен говори каква трябва да е една "друга Европа" и предупреди, че ЕС има "катастрофални последици за нашите страни", Мареши постави "пред всички"... "голямата цел":

"Нужно е да разтърсим Брюксел и цяла Европа. Общата ни мисия е да спасим истинските европейски ценности, идентичността и независимостта на държавите, да излезем от хватката на задкулисието. Да дадем урок на всеки самозабравил се политик, дръзнал да предава интереса на народите ни".

Добре научено и от Льо Пен и от Матео Салвини и от Герт Вилдерс.

Гвоздеят - лидерът на италианската националистическа "Лига" Матео Салвини отклони поканата да участва във "фестивала" в Ница, защото се опитва да състави коалиционно правителство в страната си, но изпрати видеопослание за подкрепа. Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата не се появи и не изпрати послание. В последно време агенциите съобщаваха за конфликт между него и Марин Льо Пен.

Марешки все пак публично демонстрира кой е менторът му - Салвини. Лидерът на "Воля" изпрати към членовете и симпатизантите на италианската "Лига" специален поздрав за отличното представяне на изборите. Според Марешки "те доказаха, че патриотичните партии придобиват все по-голямо влияние, защото са истински и близо до хората. А това значи, че всички сме на верен път".

Всъщност "Лигата" единствена сред братските партии в големите европейски страни спечели такова място, което й дава възможност да управлява. Вероятно затова посланието на Марешки беше до "Лига" и Салвини.

Русия не остана незасегната на "фестивала"

Известни са тесните връзки на някои от евроскептичните партии с Русия. Преди година Марин Льо Пен например обеща на Владимир Путин (след среща с него в Кремъл), че ако стане президент (не стана), ще махне антируските санкции.

Сега Марешки заяви в Ница, че санкциите срещу Русия рефлектират негативно върху икономиката и търговията, т.е. страдат хората и бизнесът.

"България трябва да бъде мост за взаимноизгодното сътрудничество (с Русия), а Брюксел се опитва да ни наложи ролята на преграда, от което страдат най-вече нашите държавни приоритети. Издигането на стени не е в интерес на Европа", заяви Марешки, който на наша почва явно ще се конкурира по темата "Русия" с Волен Сидеров.

Лидерът на "Воля" натири Брюксел, че ощетил страната и народа ни с натиска да затворим реактори на АЕЦ "Козлодуй" при влизането ни в ЕС, както и заради негативното отношение на европейските политици към включване на България в проекта "Южен поток".

Дошъл, недошъл и референдум

Марешки се върна и веднага хвърли бомба: да има референдум за излизане от НАТО. Засега не от ЕС, защото ще го променят. Но тук проблемът за Марешки е пак Европа - излизайки от НАТО, ще бъде създадена "една истински силна и обединена Европа", която да е равностойна на САЩ, а не да е тяхна "притурка".

Други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката, (а не САЩ), вкл. и за мигрантите от Сирия (милиардите за Турция). Марешки е убеден, че това ще се промени, след като "истински европейски патриотични формации застанат в управлението или начело на ЕС".

На новите си приятели Марешки подари дори "една невероятна мисъл на един велик революционер, Апостола на българското освобождение от турското робство през 19 век - Васил Левски, който е казал: "Времето е в нас и ние сме във времето". "Така че, приятели, времето ни зове! Знам, че ще се справим". Така Веселин Марешки завършил обръщението си.

Антиимигрантските настроения

Те са емблема на тези партии, типични са за тези политици. Засега Марешки не е така гласовит за мигрантите, може би защото в България проблемът не е така остър.

Но има "какво да учи от другите": от Салвини, който заяви, че ще изчисти циганските катуни, ще изгони от Италия повече от половин милион незаконни мигранти без значение колко ще струва това; от Марин Льо Пен, която не изоставя антимигрантската си реторика, заявявайки в Ница, че градът е "пострадал от много силен миграционен натиск, който е променил лицето му". Същевременно тя остава привърженик на  затворените граници.

Европейските избори

Всъщност Марин Льо Пен свика "фестивала" в Ница, за да да търси нови съмишленици, да стимулира кампаниите на сродните партии за изборите за Европейски парламент догодина. Надеждата е да спечели достатъчен законодателен импулс, за да "промени фундаментално" ЕС отвътре, както я цитираха да казва агенциите.

Явно "Воля" влиза в тази орбита на популизъм без край - политика, която търси нови лица и визия за своята "друга Европа".