Ще започнем лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО, обяви тази сутрин пред БНР лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

Според него една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да сме нейна "притурка".

Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме абсолютно против това! Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност", мотивира се той.

"В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди", заяви депутатът бизнесмен, който има вериги аптеки и бензиностанции.

Според него Европа е ограбила българския народ.

"Те забраниха изграждане на нова АЕЦ, накараха ни да затворим предварително наши реактори, забраниха ни да участваме в "Южен поток". В същото време се изграждат "Северен", "Турски" и всякакви други потоци. Германски, френски, американски фирми съвсем свободно си инвестират и сътрудничат с Русия, но това е забранено на Китай. Нас вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях. На практика едва ли не насила ни вкарват в увеличаване на напрежението. Надявам се да не се стига до военни конфликти. Тези неща могат да бъдат променени, след като истински европейски патриотични формации застанат в управлението или начело на ЕС", изброи Марешки.

Вчера той участва в среща на десни политически лидери, домакинствана от лидера на Френския национален фронт Марин Льо Пен, след като на 1 март "Воля" се присъедини към "Движение за Европа на нациите и свободите". По този повод лидерът на партията коментира:

"Европа по този начин умира, обезкървява се, ограбва се. Трябва да бъде разтърсена отвътре. Да се опитаме чрез едно силно представяне на всички наши сродни партии да направим голяма група в Европейския парламент, с която да променим Европа отвътре. Явно е, че по този начин, хората, които в момента управляват Европа, които на практика не са се явявали на избори и не са избрани от никой, са по-скоро слуги на външни фактори".

Марешки е категоричен, че трябват силни държави за силна Европа:

"В момента ЕС прилича по-скоро на Съветския съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики, послушни поданици. Идеята на нашето движение е точно обратното - силни европейски народи, които да образуват силна обединена Европа".

АНКЕТА: Подкрепяте ли идеята за референдум за излизане от НАТО?