В началото на тази седмица официално трябва да се разплете най-коментираната политическа интрига напоследък. Очаква се Йорданка Фандъкова и Мая Манолова да обявят кандидатурите си за кмет на София.

До часове кметът на София Фандъкова вероятно ще обяви своето намерение да се бори за четвърти мандат, а на 4 септември омбудсманът може да подаде оставка и ще поиска най-големия град на България.

Ако се кандидатирам за кмет на София, ще подам оставка като омбудсман, каза пред журналисти днес омбудсманът Мая Манолова. Тя поясни, че законът не я задължава. "Мога да взема и неплатен отпуск, но мисля, че честното, почтено и достойно поведение е да подам оставка и да вляза в това състезание", допълни още омбудсманът. "До часове буквално ще обявя своето решение. Няма да е днес. Днес имам още работа, която трябва да свърша като омбудсман. Сега и следобед. В момента, в който съм готова, моят пиар, която е тук, ще ви информира всички", посочи още Манолова.

Мненията на политолозите са коренно диаметрални относно това дали е премислен политически ход евентуалното кандидатиране на Манолова за кмет на София.

Пред "Фокус" социологът Кънчо Стойчев заяви, че евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е добре премислен политически ход. Вотът в столицата ще се реши от стотина хиляди софиянци, които обикновено не гласуват. Ако те излязат да гласуват, за което има вероятност да се случи, те ще решат вотът в София, обясни социологът.

Според него изборите на есен ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години - началото на края на партия ГЕРБ. Според него ГЕРБ се опитва да промени политиката си след европейските избори, но неуспешно. "След европейските избори стана ясно, че правила в изборния процес в България вече няма. Системата на купуване на гласове този път беше приложена без срам и прикритие, гласове се купуваха на открито, по светло и това повлия на резултата от изборите. Можем да очакваме още по-грозни сцени тази есен, когато вотът е местен знаем, че дори 50, 100 гласа са от голямо значение. Ще наблюдаваме наистина едни много мръсни избори. Но независимо от това изборите, които ни очакват, ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години - начало на край на партия ГЕРБ", каза още той.

Социологът Кънчо Стойчев добави, че ГЕРБ няма да удържи позициите си в мащаба от последните местни избори, докато БСП е обречена на успех и ще подобри резултата си.;"

Политологът доц. Антоний Гълъбов заяви пред "Фокус", че евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София ще бъде тежка политическа грешка.

Евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София ще бъде тежка политическа грешка, която вероятно ще й коства цялата политическа кариера, коментира Гълъбов.

Според него Мая Манолова няма управленски опит, докато управлението на Йорданка Фандъкова е следено много близо от гражданите. "Строго погледнато нейната кандидатура няма да постигне резултат, тъй като тя има зад гърба си дълъг политически опит. До последно продължавам да се надявам, че тя няма да допусне тази грешка. От една страна това компрометира работата й като омбудсман, от друга страна независимо от резултатите на изборите, тя повече няма да може да разчита на такава обществена подкрепа, каквато има към момента. Очаквах, че тя се подготвя за следващите президентски избори и смятах, че може би това е момента да имаме първата жена президент. Ако г-жа Манолова се кандидатира за кмет на София, това ще бъде тежка политическа грешка за нея самата", обясни той.

Според Антоний Гълъбов ГЕРБ ще има по-слаби резултати спрямо предходните местни избори, но ще запази доминиращата си роля в местната власт. Слабият резултат на БСП на последните местни избори и мобилизацията през последните две години показва, че те ще имат по-добър резултат, но заради вътрешнополитическия климат няма да увеличат двойно кметовете си, каза още политологът.

Снимка: БТА