Омбудсманът Мая Манолова и днес отказа да каже дали ще се кандидатира за кмет на София, но този път не отхвърли директно въпроса, а атакува управляващите, като заяви, че се опитват да я сплашат и дискредитират, защото очевидно някой се страхува дали тя ще го направи.

Запитана какво би наклонило везните към едно такова решение, Манолова заяви пред БНТ:

"Моята работа е да бъда посредник между тях и властите, когато обаче едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата хората, виждате - харата са мачкани, уволнявани, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята работа като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата. От друга страна впрягането на цялата пропагандна машишна на властта, на всички приближени медии срещу това, което правя, показва страх, огромно притеснение, паника, някой е много притеснен дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват фейкновини медии и хора, близки до властта, това няма как да ме сплаши и притесни. Показала съм, че решенията ги вземам аз, не под натиск и ги вземам в интерес на гражданите, така че моето решението ще бъде изцяло продиктувано от интересите и очакванията на гражданите. Но след като в една държава омбудсманът, който трябва да защитава хората, е препятстван, атакуван, има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани".

Вчера по повод публикация във "Труд", в която се твърдеше, че тя се отказва от битката за кметския стол в София по съвети на политически играчи, тя коментира пред "24 часа", че това е фалшива новина и добави:

"Искрено се забавлявам с идеолозите, втренчени в моите действия и съчиняващи различни сценарии. Очевидно страхът е огромен и създавам дискомфорт на много хора. Имам лоша новина за тях - ще продължа да работя само и единствено по сценарий, който пишем гражданите и аз".

Днес, запитана дали би приела да бъде номинирана от бъдещата партията на шоумена Слави Трифонов, Манолова отговори на водещия:

"Политически партии не коментирам. Няма как да коментирам и политически проект, който и да било той. От друга страна напоследък сме свидетели как много правещи телевизия, участващи в телевизионни програми хора правят проекти, така че може би вие сте по-осведомените лице, стоейки от другата страна. На Вас как ви изглежда този проект? Може би хора като вас трябва да го коментират, а не омбудсманът".

Накрая тя обобщи темата с думите:

"Очевидно притесненията са огромни, опитът да ме накарат да не участвам не е за подценяване, но съм доказала, че съм смел човек и решенията ги вземам аз".

Мая Манолова е спрягана и за кандидат на БСП, като вече различни представители на партията заявиха, че тя е най-подходящият кандидат. Вчера обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че ще коментира, едва след като Манолова сама реши дали ще се кандидатира.

И от ГЕРБ не са обявили никакви имена, като самата Йорданка Фандъкова също заяви, че ще обяви решението си ще се кандидатира ли за още един мандат през септември.

От "Демократична България" обаче заявиха, че ще съобщят своята номинаци до 15 август. Засега се спряга бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който преди дни напусна доброволно системата и заяви, че ако бъде подкрепен, ще участва в надпреварата.