Резултатът на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" не може да бъде отчетен като добър, тъй като бе важно коалицията да влезе в 49-ия парламент като първа политическа сила. Това коментира в "Денят започва" по БНТ книгоиздателят и общественик Манол Пейков от ДБ. 

При 100% обработени протоколи в РИК ПП-ДБ заемат второ място с 24.54% подкрепа, което е по-малко от две на сто след първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Самият Пейков пък получи 5075 гласа от диференциалния вот в 16-и МИР - Пловдив-град, което след пренареждане на политическата листа го поставя сред депутатите в бъдещия парламент. 

"Допускам, че е свързано най-вече с обществената ми работа през последната година. През цялото време се опитвах да бъда максимално прозрачен, достъпен в нещата, които правих - първо каузите ми за Украйна, след това за Турция и Сирия. Вероятно това е дало по-голяма видимост на нещата, които правя. Хората гледат на мен повече като общественик, отколкото като политик. Мисля, че това е предимство, тъй като, за съжаление, у нас думата политик носи отрицателна конотация, както и отношението към институциите. Фактът, че хората вярват на мен и предпочитат да дават средства на мен по различни инициативи, а не на някоя фондация, е знак, че търсят някой, който да е център на доверие", обяснява си Пейков своя резултат от вота на 2 април.

Манол Пейков изрази надежда този път да има по-дълго работещ парламент, стабилно правителство и работещи парламентарни комисии, след като опитът му дотук се оказва кратък, по негови думи. Той е член на НС от 2017-а, депутат в 45-ото и 46-ото НС и член на комисиите по Култура и медии и за българите извън страната. "Няма да е лесен парламент", прогнозира още книгоиздателят.

"В Пловдив резултатите са добри, както и в София, и в Русе печелим. Печелим повечето мандати от страната, като изключим вота от Турция. За жалост общият ни национален вот не е достатъчно висок. Може дълго да дискутираме причините, може би всички се досещат какви бяха те, но аз не го отчитам като добър резултат, защото беше важно да влезем като първа политическа сила", каза още той.

Една от инициативите на Манол Пейков, които привличат внимание, е купуването на къщата в Прилеп на Димитър Талев.

"Това е родната му къща, в която според историците пребивават героите от известната му четирилогия, в двора ѝ има чешма от 1889 г., в чийто мрамор е гравирано името на бащата на Димитър Талев. Това е къща, която се продава от повече от 20 години, а собственичката ѝ Снежана Аческа се опитва всячески да привлече вниманието на българската държава, но реакция нямаше години наред. Затова реших да подема инициатива, да съберем пари и да се опитаме до откупим и другата една трета (Аческа притежава две трети от къщата). След това трябва да я реставрираме. Около половината сума е събрана, тоест има пари за откупуването, но ми се иска да се съберат повече пари, за да имаме ресурс да свършим всичко".