Преди дни председателят на неправителствената организация Световен македонски конгрес Тодор Петров заяви в статия в скопския вестник “Вечер”, че в България има всичко, но не и българи. "В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство. В България само циганите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония с българи, а има ли българи в България без македонски корени”, се казваше още в текста.

Според изданието това е отговор на българския евродепутат Андрей Ковачев, който заявил, че в България няма македонци.
Авторът използва в защита на тезата си подобни аргументи: "Защо Тодор Живков на времето е заявил пред Стане Доланц „Как да поставя македонския въпрос в България, когато мнозинството членове на Политбюро на ЦК на БКП са македонци?”.

"Докато целият ни регион се отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна. Идеологизацията на историята не e помогнала никому и не e решила нито един значим социален или икономически проблем. Нашите съседи и приятели ще спечелят много, ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции", се казва още в изявлението на Младенов.

Според него е неприемливо системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония, като Българския културен клуб – Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни.

"Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще", завършва външният министър.

Историкът Божидар Димитров иронизира статията в македонския вестник, като заяви, че цялото Северно полукълбо, плюс тази част от Азия, където живее македонският цар сред племето келеши в Пакистан, може да се наричат Македонско.