Днес от 15 часа правим поредната тренировка на границата, обяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Ще присъстват и македонските сили, за да покажем как си взаимодействаме. Нещо, което е изключително важно и изключително навременно в този момент”, обясни тя.

Военнослужещите от Сухопътни войски интензивно тренират устройване на временен пункт и патрули по границата. Те ще патрулират с оръжие, но задържането и претърсването ще се прави от Граничната полиция.

"Имаме оръжие, но това не е бойна мисия, срещу нас има хора, които бягат от война, но има и хора с екстремално поведение и въпросът е чувствителен за употреба на оръжието. Не можем да пренебрегнем факта, че ще се изправим срещу майки с деца и пеленачета", коментира командирът на едно от военните формирования - подп. Иван Иванов.

Тренират се действия при безредици, задържане на буйстващи мигранти и медицинска евакуация на ранени.

Тази мисия на армията, вменена с последната промяна в Закона за отбраната, значително се различава от мисиите зад граница на повечето от военнослужещите.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на отбраната Николай Ненчев пристигнаха с хеликоптер на граничния пункт.

Тук те посрещнаха министъра на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски и министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски. После те наблюдаваха учението с участието на части на МВР, военни, гранична полиция, жандармерия за опит на преминаване на границата на група бежанци.

Зам.-директорът на Гранична полиция Стоян Иванов запозна министрите с предприетите от участниците в учението съвместни действия за охрана и контрол по границата ни с Македония.

По-късно българските и македонските министри направиха обиколка с хеликоптер, за да огледат от птичи поглед терена на границата. Предстои среща между тях, след която ще дадат съвместен брифинг.

Това е второто  съвместно учение на армията с граничните полицаи в рамките на месец. На 5 март се проведе съвместно учение на ГКПП "Кулата", като граничният пункт бе затворен за час.

Вчера в телефонен разговор премиерът Борисов обсъди с македонския президент Иванов проблема с бежанците и спирането на нелегалния трафик по общата граница. Във връзка с това и като средство за превенция двамата договориха съвместните българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата.

От Брюксел премиерът даде подробности за общото учение на военни и жандармеристи от България и Македония, което се провежда по границата: "Ще обменим още днес офицери за връзка. Разпоредил съм и на нашите дипломатически мисии, които са в Гърция и Македония, да оказват пълно съдействие. Така че това, което планирахме вчера, в момента е в ход в България, на границата при Златарево и Петрич".