Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, предаде “Фокус”. Той изрично подчерта, че България е за стриктно придържане към политиката на добросъседство от страна на Македония.

Премиерът каза, че очакваме волята на македонското правителство за преустановяване говора на омразата срещу Бългрия и българите от страна на политически лица, държавни институции, премахване от учебни помагала и програми, както и от страна на медии.

Борисов прикани и към снемане на всякакви малцинствени претенции към страната ни в съответствие с декларацията от 1999 година; прекратяване на антибългарската кампания в международни организации и форуми; стремеж за преодоляване на спорове, свързани с обща история и култура чрез съвместни чествания на общи исторически дати и годишнини и подписване в най-кратък срок на договор за добросъседство, който е основан на декларацията от 1999 година.

"Принципната подкрепа за членство на Македония в Европейския съюз и НАТО е валидна при наличие на ясна воля на ръководството й да направи необходимото, за да отговори на очакванията ни за добросъседство от европейски тип", подчерта министър-председателят.

Той уточни, че тази позиция и декларация за Македония е съгласувана с президентската институция.