"Неудачни назначения има и магистратите говорят за това, но никой не дава отчет защо те се случиха. И с не толкова добри закони, добрите кадрови назначения дават резултат", коментира тя, цитирана от БТА.
По думите й ВСС е длъжник на магистратите, а освен това се чувствала и горчива атмосфера сред тях.
"За първи път чувам от ВСС, че вината е в управленския дефицит, че не сме достатъчно прозрачни и че липсва механизъм на взаимодействие с изпълнителната власт. За първи път чувам и че няма политическа воля за работа. Трябва да си зададем риторичния въпрос готови ли сме да гласуваме явно преназначенията на магистратите, да дадем обяснение за някои вече станали назначения, защо и как станаха, и защо не го направихме преди три години", заяви още правосъдният министър.
Според нея в Магистратския съвет към ведомството има желание за успешни реформи.
"Неща с еднократни действия са еднодневки и не допринасят за реформите. Същото важи и за делата с особен обществен интерес. Липсва оценка кога тези дела се отлагат безразборно и в резултат на лоша организация на работа. Знаем, че дела се отлагат не в рамките на закона, но трябва да си зададем въпроса защо и как става това и кой трябва да понесе отговорността.
С отрова, интриги и раздори реформи не се правят", коментира Попова.
Тя ще предложи заместниците на административните ръководители в съдебната система да нямат мандат и ще настоява за дебат и дискусия, когато се избират кадри за съдебната система.
"Въпросите, които поставих днес на заседанието на ВСС, ще задавам всеки път, докато получа отговор. Иначе реформа няма да има", каза министърът.
По думите на Иван Димов, член на ВСС, това е първият откровен разговор с министъра на правосъдието. Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев е на мнение, че политическата воля не е проблем, но и ВСС също трябва да има воля за реформа. Главният инспектор към Инспектората на ВСС Ана Караиванова пък заяви, че й липсва взаимодействие, което да е на принципа на зъбчатите колела.
"Нашите доклади от проверки могат да служат за база на управленски решения.
ВСС би могъл да даде указания на административните ръководители да наказват магистрати, които си позволяват неграмотни обвинителни актове или необосновано връщане на дела", коментира Караиванова.
Според друг член на съвета - Радка Петрова, дейността на този ВСС не е видяна в пълнота по различни причини.
Членът на ВСС Пламен Стоилов изрази мнение, че действащият наказателен закон не противодейства на престъпността, а помага.
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на свой ред изрази чувство, че днешното заседание е, "за да се започне един катарзис".
"Трябва да започнем да си говорим така, както трябва. Няма човек, който да отговори с "не" на въпроса - ще работим ли прозрачно. Трябва да има механизъм, който да гарантира прозрачността и отговорността. Няма отговор от една година как при 45 кандидати за върховни съдии и при изразена моя воля, при двукратно гласуване се избра човек, за когото никой нищо не каза", коментира той.