"Когато говорим за "български фашистки окупатор", някак си подразбираме, че до този момент сме били свободна държава, свободен народ. И изведнъж пристига българският окупатор, който ни отнема тази свобода. И като в една колективна амнезия забравяме, че преди този български окупатор в Македония има сръбски окупатор или югославски окупатор. Или ако трябва да бъда в синхрон с цивилизационните норми, под окупацията на сръбския крал Караджорджевич", заяви във видеобръщение Любчо Георгиевски във Фейсбук, предаде БНР.

Бившият премиер на РС Македония и лидер на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски направи обръщение на тема "Македония през Втората световна война", публикувано в социалата мрежа на страницата му.

"Тази 23-годишна окупация на югославския кралски двор изведнъж колективно - политически и историографски, я забравяме, все едно не е съществувала. Държим се като паднали от Марс и обсъждаме настървено българската окупация. От всички тези силни защитници на израза "българска фашистка окупация" нито един не каза, че преди това сме били под сръбска окупация. Тя не е била фашистка, но е била силна диктатура.

Нима забравихме толкова бързо, че в югославската комунистическа историография учехме, че Югославия е наричана "зандана на народите"? Нима забравихме за шестоянуарската диктатура? Нима забравихме за кланетата на македонците по време на тази югославска диктатура?", каза още Георгиевски.

И призова:

Нека направим сравнение между 23-те години на Македония под окупацията на Караджорджевич, 4-те години под окупацията на цар Борис и, да речем, първите 5 години под окупацията на Йосиф Броз Тито и да направим анализ на броя на жертвите: Колко жертви са дали македонците по времето на Караджорджева Югославия, по времето на цар Борис и на България и по времето на Титова Югославия?

Уверявам ви, че няма да ни бъде трудно да установим, че освен онези 7 000 евреи, които нацистката политика на Хитлер отнема от Македония, по време на "българската фашистка окупация" страната е дала най-малко жертви.

Ако направим анализ на тези три периода, ще видим много ясно, че македонците са имали много по-силна съпротива, за която сме забравили. И сега изведнъж Македония забравя за всички жертви, които е дала.

Забравяме жертвите по времето на Османската империя и всички мъки, които сме преживели, и днес с Турция сме най-големи приятели.

Забравяме жертвите, които сме дали заради гърците и днес отново сме големи приятели с тях. Забравяме жертвите по време на сръбската Караджорджева окупация и с тях сме най-големи приятели. Да не говорим за жертвите, които сме дали на Титовата окупация, когато има жестоки репресии, за които не искаме да говорим, а периодът на Тито го представяме като романтика.

Забравяме и жертвите, които са дадени пред албанците по време на Втората световна война - тогава в Западна Македония има много кланета, а днес, за да има мир вкъщи, не споменаваме за тях. Забравяме също, че само преди 10 години имахме жестоки конфликти с албанците, в които загинаха стотици македонци. Днес не само, че забравихме за тези жертви, но и техните убийци станаха част от нашите институции и от властта в Република Северна Македония. Да не забравяме, че по време на Втората световна война 400-500 души са убити от германците, но няма германски фашистки окупатор. Няма и албански балисти, няма италиански фашистки окупатор - има само български фашистки окупатор.

Ние сме нация, която без проблем забравя всички жертви, а се фокусира единствено върху "българската фашистка окупация", посочи Любчо Георгиевски.

В своето обръщение Георгиевски споделя фактът, че "българските окупатори" са били посрещани с цветя и по време на българската администрация в Македония има подем в областта на образованието, което е било умишлено потискано от сърбите по време на тяхното управление там.

Изказването на Любчо Георгиевски идва след като миналата седмица македонският премиер Зоран Заев каза, че Скопие ще се откаже от термина за "български фашистки окупатор", но се появиха много гласове в Северна Македония срещу подобно решение.

Желаещи да станат български граждани подписвали декларация, че са македонци

Междувременно историкът, университетски преподавател от Скопие Георги Чакаряневски направи интересно изявление пред македонското издание "Локално", цитирано от "24 часа", че македонски граждани, които получават български паспорти, преди да ги получат, ходят при нотариус и заверяват в деклараци със следния текст:

 

"Аз...от татко Македонец....... и майка Македонка......, по националност съм Македонец. Правя това изявление, защото искам да получа български паспорт, който ми трябва за лична употреба, защото като шофьор трябва да управлявам камион в ЕС. Заявявайки, че съм македонец, искам да свидетелствам пред сегашните и идните поколения, мои наследници, че по националност съм Македонец и че българският паспорт го изваждам изключително и само за лични нужди".

Според Чакаряневски имало много македонци, които били принудени да получат българско гражданство, "не заради някакви български чувства", а най-много били международните шофьори.

Той коментира и премахването на думата "български" пред "фашистки окупатори" в учебниците и на паметниците. Той не бил против "малки технически корекции", като вместо "български фашисти" в учебниците да пише "Фашистка България в хода на Втората световна война".

Припомня, че в македонските учебници били направени корекции и вместо "турско робство", сега учениците учат за "турско владичество".