"Вярвам, че чрез диалог и съвместни разговори можем да си помогнем повече, отколкото в миналото, преди 10-15 години, когато лидерите бяха по-отдалечени един от друг. Наистина сме Балканите на 21 век, Балкани, които са в Европа, и вярвам, че един ден всички заедно ще бъдем членки на ЕС", заяви премиерът Зоран Заев на днешната съвместна пресконференция с косовския му колега Албин Курти, предаде специално за БТА агенция МИА.

Заев посочи, че на срещата на четири очи с премиера Курти са разговаряли предимно за европейската перспектива на двете страни и двата народа. "Аз нямам против, дори както казва премиерът Курти - всички страни заедно да влезем в ЕС. Само нека бъде по-скоро", заяви Заев. Той подчерта: "Имаме 12 позитивни препоръки от Европейската комисия, а от миналата година и консенсусно заключение на всички 27 страни, заедно с Европейския съвет от март 2020 година, за решение за начало на преговорите".

"Сега трябва да направим следната... не крачка, а полукрачка - първа междуправителствена конференция, следва скрининг, след това главите, или клъстерите, според новата методология. В тази връзка аз мога само да кажа, че заслужихме да получим започнати преговори", заяви Заев.

"Надяваме се, че това може да стане с провеждането на първата междуправителствена конференция някъде през декември, за която имаме достатъчно време. До края на ноември или до втората половина на декември трябва наистина да потвърдим нашите близки приятелски отношения, което е последната, ако мога така да кажа, пречка, за да продължим по нашия път към ЕС".

"България и българският народ дават подкрепа за интеграцията на Северна Македония в ЕС, подкрепят целите Балкани в интеграцията в Европейския съюз, и аз вярвам, че макар и понякога малко разочаровани, все пак няма да се откажем, защото няма нищо по-важно от европейските ценности, в които вярваме. Нашите народи вярват в тези ценности", продължи Заев.

"Няма друга алтернатива", подчерта той, "освен ЕС, към който се стремим като народи и държави, и вярвам, че тъкмо големите стратегически цели пред нас са един от най-силните стимули за сътрудничеството, за размяната на опит, за взаимопомощта, а вследствие от това и за европеизацията и развитието и подобряването на живота на гражданите в двете страни, или общо на Западните Балкани".

Заев добави, че срещата с канцлера Меркел в Тирана е била прощална, но на нея е споделена информация за оставените заръки към новия канцлер на Германия, който да продължи Берлинския процес. "Именно чрез инвестиционния фонд за Западните Балкани и Берлинския процес са изградени огромни инфраструктурни проекти, развиха се демократичните капацитети на много институции в шестте страни, и наред с директните разговори с ЕС, които имахме досега и - надяваме се - по-нататък в (хода на преговорите по) отделните глави, Берлинският процес да ни окаже незаменима помощ. Вярвам, че и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще даде силна подкрепа на този много важен за шестте страни от Западните Балкани процес", каза Заев.

"Берлинският процес от 2014 година досега промени в положителна посока целите Западни Балкани и е необходимо той да продължи в регионалното сътрудничество", подчерта Заев.