"ГЕРБ и ДПС всъщност все още не са губили истински власт, защото са в регулаторите и в съдебната власт. Ето затова има толкова остра тяхна реакция на идеята за механизъм за излъчване на независими кадри в регулаторите" - това коментира във Facebook бившата говорителка на кабинета "Петков" Лена Бориславова. 

В отговор на коментар на потребител в социалната мрежа, в който я обвиняват, че ПП-ДБ управляват с ГЕРБ, а "нарича това промяна", Бориславова посочва: 

"Наистина е странно, даже е нереално, но и съм приятно изненадана, че все пак успяваме. Чак сега сме в точката, в която те истински могат да изгубят власт - не за девет месеца, а в органи с мандат от по девет години". 

Дискусията се развива под публикация на Бориславова с откъс от изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков в парламента, в което той казва: 

"Единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакванията и страховете на българския народ. Днес вече българите очакват да имат премиер, който е образован, проевропейски, балансиран. Очакват във властта никой да не е с монопол. Очакват да няма държавен служител или служител, където и да е в страната, над който да е само Господ.

Пенсионерите очакват да не са под линията на бедност. Учителите очакват приоритет "Образование" да е водещ в държавата и техните заплати да са над средната за страната. Кметовете очакват да имат равен достъп до финансиране. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия и не само от нея, а от никоя страна. Тези очаквания и промени в страховете са необратими. Който и да управлява оттук нататък, ще трябва да отговаря на тези очаквания". 

Тонът между (не)коалиционните партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ днес се изостри за пореден път в последните дни на фона на очаквания за преговори как и дали ще управляват след ротацията. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да дадат на партията му всички министри без външния, а ПП-ДБ "да си получат МВнР и всички регулатори". От коалиция на Кирил Петков и Христо Иванов пък призоваха Борисов да отиде лично на преговорите в събота, а не да преговаря през медиите. 

Бориславова отговаря и на нападки и по други теми, като след нападки за словореда, използван от Кирил Петков, тя казва, че "има разлика между простотията и словореда". И добавя: 

"Да, опростачването на българската политика все още е тук (основно в лицето на ИТН и "Възраждане"). Да, в парламента не всеки се бори за прозрачност и независимост, справедливост и законност. Но тези хора вече не управляват еднолично страната и бъдещето ни. Дали и кой ще бъде изпран и от кого все още е рано да се каже".