Ден преди откриването на 49-ото Народно събрание Лена Бориславова, бившата шефка на кабинета на премиера Кирил Петков, се отказва от мястото си в Народното събрание. Тя е подала заявление за това в ЦИК, което комисията ще разгледа днес. 

Лена Бориславова бе втора в листата на ПП-ДБ за 24 МИР-София.

"Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров. Благодаря още веднъж на всички за доверието. Вярвам, че София заслужава прозрачно и европейско управление и ще работя заедно с всички вас, за да постигнем тази цел", написа във фейсбук профила си Бориславова.

Възможно е ЦИК да не разреши на Лена Бориславова да се оттегли от мястото си на депутат. Причината е, че имената на новоизбраните народни представители вече са окончателно обявени. Тогава Бориславова ще трябва в сряда да се закълне като депутат, след което да подаде оставка пред председателя на парламента.

Бориславова обяснява отказа си от депутатското място с решение от вчера на Изпълнителният съвет на "Продължаваме Промяната" да изпълнява координационната роля на партията за предстоящите местни избори и "конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София".

"Преди година и половина влязох в листите на Продължаваме Промяната, защото вярвах, че зависи от всеки един от нас да работим за промяната, която търсим. През февруари тази година трябваше отново да реша как да продължа своята битка - в или извън листите на обединената коалиция. Кое е най-правилното решение, което ще помогне най-много на обединението? Днес отново трябваше да направя избор. На всички, които подкрепят каузата на #ПродължавамеПромяната и мен лично, обещавам, че няма да се откажем", пише още Бориславова в поста си.

По-късно обаче ЦИК не прие заявлението на Лена Бориславова. 

Това стана ясно от днешното заседание на ЦИК. 

Лена Бориславова остава част от 240-те народни представители, които са записани в Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г., което беше обнародвано в Държавен вестник вчера. Това обясни за БТА Емил Войнов от ЦИК. По време на заседанието Цветозар Томов припомни, че четиригодишният мандат на народните представители започва да тече с обнародването на резултатите от изборите за парламент.

Новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание утре от 10:00 часа.

По време за заседанието се породи спор дали на Бориславова трябва да бъде изпратено писмо, с което да я уведомят, че ЦИК няма правомощие за заличаване на народен представител, който вече е избран. До решение не се стигна, а заявлението на Бориславова остана за сведение.