С размяна на обиди за "парламентарен ламер" (от англ. lame), "розово пони" и "мазно петно" протече изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев в парламента. Пред депутатите той отчете работното си посещение в САЩ миналата седмица.

В залата стана ясно и че сестрата на капитана на отвлечения от хусите кораб "Галакси лийдър" Любомир Чанев - Веселина Чанева, е помолила военния министър да не изпраща военни в Червено море. От трибуната председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов съобщи, че Чанева казала на Тагарев, че хусите са заявили, че "всеки, който се включи в операция срещу тях, ще бъде считан за военна цел, а нашите моряци вече ще бъдат военнопленници".  

Разговорът тя преразказала в ефира на телевизията на Слави Трифонов и казала още, че министърът я е попитал "Ама те не са ли вече освободени?".

Министърът потвърди, че Веселина Чанева му е звъняла, но отрече да е научил от нея, че двамата българи на борда още са в плен. Той вече на няколко пъти заяви, че България ще се включи в операцията в Червено море, но няма да изпраща военни и кораби, а само офицери, които да помогнат за комуникацията. Вчера стана ясно, че страната ни ще се включи в общата мисия на Европейския съюз, приета на среща на външните министри от страните членки.

"За нас също така е важно да поддържаме контакт и комуникация с нашите съюзници, като водещата страна е на САЩ с подкрепата на Великобритания, има и други страни, които участват в тези операции. Така че да, обмисляме различни варианти, с които да се случим. Основният вариант е офицер за свръзка в щаба, който ще ръководи тази операция, за да може да гарантираме, че по най-добър начин ще защитим интереса на българските граждани", каза Тагарев.

Темата била "маркирана съвсем кратко" по време на срещите му в САЩ.

Йорданов попита министъра защо на няколко пъти е обявил публично намеренията си да се включим в операцията, след като хусите следят българските медии. 

"Не знам вие как си представяте българска операция за спасяване на моряците, аз не мога", лаконично му отговори Тагарев. 

Размяна на обиди: "парламентарен ламер", "розово пони", "мазно петно"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов получи наказание "забележка" за думите по адрес на министъра на отбраната. 

В отношение след изслушването, Костадинов многократно го нарече "лицето Тагарев" и се обърна към него с думите, че той и "хората, подобни на него, няма да останат в историята, няма да бъдат дори бележка под линията, а ще бъдат мазно петно върху бележка под линията".

На трибуната излезе и Явор Божанков от ПП-ДБ, за да защити своите:

"Какъв е Костадинов? Какво мога да кажа аз за него? "Лицето Костадинов" не е подходящо. Тази многопластова, сложна личност, политическа фигура не се събира в една дума. Комунист ли е той? По-скоро не. Фашист ли е? Не. Сериозен ли е, не е ли сериозен, нелеп ли е... Каква е думата, която най-много му подхожда.

Една дума ми хрумна, тя е на жаргон, вся пак ще я кажа, макар че се отнася за виртуалното пространство, охарактеризира най-чисто и точно. Костадин Костадинов от "Възраждане" е ламер. Той обясни и какво значи: отнася се за този, който не знае какво говори, скаран с компютърните науки, идва от английското lame, което означава човек, който бавно разбира".

Според Божанков "очевидно Костадинов бавно разбира за какво говори, понякога и не знае за какво говори". "Ламер най-точно отговаря на неговата личност. Ако във виртуалното пространство ламер е този, който чака в ъгъл в компютърните игри и чака някой да мине и да го застреля в гръб, Костадинов е един истински парламентарен ламер", смята депутатът от ПП-ДБ. 

Поведението им ядоса Йордан Цонев от ДПС: "Цял ден лакардии тук. Абсолютна загуба на парламентарно време. Пиар на една или две партии, но и на това ще му се сложи край. Имайте търпение, другата седмица ще видите как".

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, ръководещ заседанието, наказа със "забележка" Костадинов за използването на думи към министъра като "лицето Тагарев" и "мазно петно", както и за обръщението към колега народен представител: "по-високо, че не се вижда". Минчев отбеляза, че наказанието може да бъде оспорено пред председателския съвет на парламента.

На подвиквания от народни представители от залата, които поискаха наказание и за Божанков, Никола Минчев каза, че няма да има наказания.

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че е хубаво правилата да се отнасят за всички. Лицето Божанков не се отличава по никакъв начин от всички други народни представители, добави той. На свой ред Ганев каза, че лицето Божанков е "просто розово пони". 

Фокусът на дискусиите в САЩ: Напредъкът по проектите за F-16 и за "Страйкър"

Причината военният министър да е в парламента бе поискано изслушване за работното му посещение в САЩ миналата седмица.

В началото на изслушването Атанас Зафиров от левицата коментира, че посещението на Тагарев е било нищо повече от един пиар, безсмислени имиджови срещи и никакви реални резултати. Той отбеляза, че държавният секретар по отбраната на САЩ е бил възпрепятстван и планираната среща с него е била отложена. В тази връзка Зафиров попита на какво ниво е бил приет министърът на отбраната в САЩ и не е ли било редно за там да замине негов заместник.

Във фокуса на дискусиите в САЩ беше напредъкът, постигнат по проектите за F-16 и за "Страйкър", заяви от трибуната на Народното събрание министърът на отбраната Тодор Тагарев за посещението си в заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. 

Седем от първите осем договорени самолета вече са в различни фази на асемблиране, постигнат е производствен капацитет, който ще позволи без забавяне да бъдат произведени и следващите осем самолета, каза министърът за посещението си в заводите в Грийнвил.

"Основните теми в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите въоръжени сили, средата за сигурност в региона на Черно море и западните Балкани, както и помощта за Украйна. Беше отбелязано високото ниво на сътрудничество в областта на отбраната, напредъкът в модернизацията. От американска страна беше изказана благодарност за ангажимента за увеличаване на средствата за отбрана от 2%, който тази година ще постигнем, както и за подкрепата, която страната ни оказва за Украйна", каза Тодор Тагарев.

Подчертах, че изграждането в България на регионален хъб за ремонт и поддръжка за бронираните машини е сред приоритетите на българската страна, добави той.

Министър Тагарев каза, че в контекста на предстоящата през лятото среща на върха на НАТО във Вашингтон, при визитата му в САЩ са дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на съюза и приноса ни в общи бъдещи мисии и задачи.

"Запознах американската администрация с плановете за изграждане на необходимата инфраструктура за разполагане на Националната бойна група и усилването ѝ при необходимост до ниво бригада. Споделих, че следим с безпокойство развитието на обстановката и повишените рискове и заплахи, както и за постигнатата договореност между България, Румъния и Турция за създаване на Черноморска противоминна група със сили и средства на трите държави", посочи Тодор Тагарев.

Той информира депутатите, че в САЩ е обсъдил и сигурността на Западните Балкани, като въпрос от общ интерес и българското участие и принос в мисиите на НАТО KFOR в Косово и "Алтея" в Бостна и Херцеговина.

"Представителите на САЩ на всички нива дадоха висока оценка за приноса на България към сигурността на Алианса и изразиха благодарност за подкрепата на Украйна. Американската страна високо оценява приноса на страната ни като надежден съюзник и партньор, както в рамките на НАТО, така и на двустранна основа", каза Тодор Тагарев.

Двете страни споделят общи оценки за рисковете за сигурността в Европа и региона на Черно море, посочи министърът. Отбелязахме напредък в реализиране на два от основните проекти за модернизация на българските въоръжени сили, които ще допринесат за развитие на потенциала и за индустриално сътрудничество. Американската страна потвърди изпълнението в срок на заложените в договорите параметри на проектите, свързани с модернизацията, отбеляза той.

"Ярък спомен у мен ще остави възможността да се снимам пред един от паметниците на Васил Левски в САЩ, нещо, което не би могло да се случи в Руската федерация, където няма нито един паметник на този наш национален герой", каза още министърът на отбраната Тодор Тагарев за визитата си.