Сегашният кандидат за кмет на Демократична България арх. Игнатов е изключително подходящ за кмет на София, и като образование, и като опит, и като знания. Моята визитка, като че ли е по-подходяща за общинския съвет. Ако арх. Игнатов не се справи аз ще го казвам, ако ние грешим - също. Това заяви бившия съдия Методи Лалов, кандидат за общински съветник от Демократична България, в интервю за предаването "120 минути" по bTV. Според него един от лошите примери в Общината е Центъра за градска мобилност. Той коментира и финансовото състояние на общината. Лалов заяви още, че би иницирал референдум за децентрализация на общините.

- Защо един действащ съдия напусна системата, за да се кандидатира не за кмет, а за общински съветник?

- Напуснах съдебната система, защото така повече не може да се живее в България. Напуснах я, за да дам личен пример, за да докажа с действия, че нещата могат да бъдат променени. Промяна от съдебната система не може да се случи, тъй като промените, и в съдебната системата, и в цялото общество, минават през политическата система. Тази промяна означава да махнем от властта широката коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, АТАКА, ВОЛЯ. Тези хора владеят политическата система от десетилетие и ни заблуждават, че това, което виждаме около себе си и като правов ред, и като заобикалящата ни материална среда, е най-доброто, което можем да получим. Всъщност ние получаваме само боклуци, получаваме унижение, получаваме невероятна заобикаляща ни среда, рушаща се, неприветлива, мръсен въздух, транспорт и прочие. Ние го виждаме, а тези хора с години ни заблуждават, че това е най-доброто.

- Спомням си един ваш цитат "Ще се кандидатирам за кмет на София, ако има кой да ми се довери". Защо не сте кандидат за кмет сега?

- Сегашният кандидат за кмет на Демократична България е изключително подходящ за този пост, и като образование, и като опит, и като знания. Неговата биография е страхотна. Аз съм готов да съм в екипа на такъв кмет. Можеше да бъде и друг. Скамейката на Демократична България е доста по-дълга от един-двама човека. Моята визитка, като че ли е по-подходяща за общинският съвет, защото СОС е един от виновниците да е такова състоянието на Столична община. Нека да кажа, моята безапелативност към това да се спазват правилата, ще бъдат насочени не само към останалите политически сили. Ако арх. Игнатов не се справи, аз ще го казвам, ако ние грешим - също. Ако аз не се справя, просто ще се махна, както съм го правил, когато съм виждал, че има някакъв проблем. Няма да дезертирам. Моята борбеност ще се изразява дотам, докъдето съм полезен. Не е важно за хората кой е кмет, въпреки че, разбира се, че личността има значение. Екипът е важен. Подкрепата за решенията е важна.

- В кой квартал живеете? Как изглежда квартала ви? Харесва ли ви?

- Аз живея в Илинден. Най-вероятно изглежда, като вашия квартал - разбити тротоари, паднали знаци, паркирали неправилно автомобили, автомобили върху тревните площи, извън метрото, което е близо до жилището ми, лош градски транспорт, Западен парк, който чака и половина, уж за добро, да бъде ремонтиран, но нищо не се случва. Проблемът на общината е законността, за това и излязох от съдебната система. Съдебната система е призвана да дава законност, а такава няма. Как да се промени манталитета, да не паркират хората неправилно автомобилите си, да не се качват на тротоара непрекъснато - с добро управление, с контрол, с пример, с прозрачност, със средства, насочени правилно където трябва. Кой осъществява контрола? Един от лошите примери в общината е Центъра за градска мобилност. Знаете ли, че това е дружество, което има стотици милиони задължения е като партийна каса. ГЕРБ и БСП действат заедно, заедно гласуват едни и същи бордове. Най-скандалното там е, че се събират такси, има план, обявен от Фандъкова, да се строят паркинги. Вие да видяхте някъде построени паркинги по квартали извън тези буферни паркинги? Не, разбира се. Едни и същи хора с лошо управление, с непрозрачно изхарчени средства в полза на тесни кръгове ни убеждават, че това, което е направено, е най-доброто. Тези хора управляват в комфорт - Фандъкова с централната власт, БСП - с парламентарно представяната сила. Управляват в комфорт с евросредства и с парите от нашите данъци, това трябва да се знае.

Знаете ли София в какво финансово състояние е? Над млрд. и 700 е бюджета на София, но тя има около 700 млн. задължения. Общинските дружества имат над млрд. задължения, общината и дружествата на практика са във фалит. Има 300 млн. несъбрани данъци. Това ли е управлението? Тези хора мълчат, возят се в служебните автомобили и ми казват да бъдете благодарен, казват ми: "Спокойно, и във вашия квартал някой ден ще дойде общината и ще оправи тротоарите".

- Като казвате това, за вашия квартал, един много важен въпрос. Трябва ли най-после в законодателството да се регламентира по-строго разстоянието между сградите, което по закон е едно, но всички виждаме по кварталите сграда на няколко метра една от друга. На хартия е едно, а изпълнението е друго. Кой изпълнява контрола?

- Изпълнението е грешно, защото всъщност се строи по норми от 50- те - 60-те години и всъщност е увеличена плътността на застрояване. Затова ДБ заяви, че ще промени общия устройствен план, така че да се променят параметрите на сградите и големината им и да не се стига до това. Не може между сгради и улици, които са предвидени за 100 хил. човека да има застрояване за 300 хил. Това го усещате вие гражданите. Как може да регламентирате тогава строежа на сгради на места, където няма достатъчно улици? На 3 км от НДК има 2 основни улици и 30-40 бизнес сгради.

Няколко думи трябва да запомнят гражданите: правила, спазването и отстояването на тези правила и контрол. Опираме до почтеност, защото тези хора които са сега, нямат почтеността да правят това. И опираме до законност.

- Проблемите на София са факт и вие искате да отидете в общинския съвет. Има ли бързо решение на проблема с мръсния въздух, при положение, че много хора горят и въглища, някои хора горят машинно масло, например в нашия квартал?

- Проблемите с мръсния въздух, транспорта, презастрояването нямат бързи решения, но имат решения, които ние, от ДБ можем да започнем да работим още утре, първите ефекти от нашата работа да бъдат видими още в първите месеци.

Какво, например? ... И сега е забранено да се горят отпадъци...Как ще го контролирате? Чиновниците, които са в общината, няма да стоят само там, датчици за измерване на въздуха, каквито общината има само 5, а AirSofia има 500. Ще увеличим мрежата от датчици. В съвременно време най-голямото богатство на една община, на едно общество, са данните. Когато някой гори някъде отпадъци, стотици хора на секундата снимат и пращат информация с клипове, само общината няма датчик, който да даде правилно измерване. Това ще направим ние и тогава няма да има оправдание, че не знаем. Не, ние знаем и знаем как да знаем!

- Има ли проблем, по който бихте инициирали референдум в София?

- Разбира се, че да. Един от въпросите, който може да бъде предмет на референдум, е например, средствата, които ще биват харчени в рамките на районите и на общината. ДБ заяви, че застава зад децентрализация. Всеки район ще разполага с определени средства, за които хората от района ще предложат за какво да бъдат изхарчени, тъй като общността на място вижда най-добре своите проблеми. Трябва да започнем да слушаме гражданите, а не политиците да убеждават гражданите, че това, което виждат и чуват не е вярно, а че е нещо друго.

1100 лв. заплата на общинския съветник достатъчни ли ще бъдат за вас? Аз напуснах съдебната система, не за да отида на някой пост или да получа някакви пари. Юрист съм, това с което ще се издържам, ще бъде адвокатска дейност. Тези пари не ме интересуват и те са значително по-ниски от съдийската заплата. За мен по-важно от това да вземам определена сума, e да живея щастливо. Иначе, няма как да се справям с тази заплата без семейната подкрепа. Но ние сме готови, в името на бъдещето на децата си, да търпим материални лишения ,за да живеем удовлетворено, така както трябва да направят и останалите.