"Не съм убеден, че вотът на недоверие ще мине, но не е това целта. Ако мине, това би било добре за държавата. Въпросът е да спрем това безхаберие в министерството на вътрешните работи", заяви пред bTV Антон Кутев от БСП.

По думите на Кутев най-сериозни са проблемите по отношение на вътрешния ред, но има недостатъци и в министерството на отбраната, както и по отношение на финансовата сигурност.

"Аз лично имам 15 въпроса към министъра на вътрешните работи, а той отговаря, че според него всичко е наред и системата си работи", каза още Антон Кутев.

Днес БСП внася вот на недоверие към правителството за сектор "Сигурност".

Опозицията иска оставката на кабинета "Борисов 3" заради конкретни причини - бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор, битовата престъпност в Угърчин, страха на хората от престъпници в Ботевград, както и авиокатастрофата с военния хеликоптер в Пловдив.

Очаква се и при този вот да се случи същото. Управляващите декларират, че коалицията им е стабилна и изключват изненади някой да гласува различно.

От ПП "Воля" на Веселин Марешки вече декларираха, че няма да подкрепят вота на недоверие, но продължават да искат оставката на военния министър Красимир Каракачанов.

Единствено от ДПС декларираха, че ще подкрепят вота на недоверие.

Според ГЕРБ вотът на БСП няма да мине, а управляващата коалиция остава стабилна. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че от левицата искат вот на недоверие във всеки един момент с цел да се отклони вниманието от успехите на страната ни по време на европредседателството.

Първият вот на недоверие към третото правителство на Борисов беше на тема "Корупция". Тогава той бе подкрепен само от ДПС.