Реакция на политици

Обидно и безсрамно е бившият министър-председател Борисов да твърди, че пенсионерите са му "изяли" резерва. Това се казва в изявление на председателя на ЕНП Мария Капон по повод изказването на бившия премиер Бойко Борисов, съобщиха от ЕНП.

След като три години слушахме от любимия му министър Дянков, че излизаме от кризата и че резервът е наред, днес нагло ни бе обяснено, че не ГЕРБ, а пенсионерите са... изяли резерва. Това изказване удивително прилича на думите на един друг кандидат за министър председател, комуто бяха виновни "алчните старци, изпълзели на припек"..., припомня Капон.

Очевидно PR съветниците на Борисов са го посъветвали да хвърли вината за некадърното управление във финансовия сектор на възрастните хора в България, защото те обикновено гласуват за социалистите и не му трябват в момента. От сега да им кажа като лидер на демократична дясна партия:

Това са нашите майки и бащи, които мизерстват и не те ви изядоха резерва, а ви отгледаха с грижа и любов, а резерва ви го изсмукаха през схеми приближените ви фирми и монополи. Не насаждайте омраза, г-н Борисов, за да не я пожънете.
 
Тя подчертава, че настоящият служебен премиер също не е бил подминат от болестта на наглостта, обхванала управляващите и обяви досиетата за "чалгата на прехода".

Наистина ваденето им на светло се оказа дълго като чалга песен, но съдържанието им вади мръсното бельо на комунизма и не дава шанс на мнозина да изперат мръсната си съвест. Диктатурата на комунистите и машите им от тайните служби погубиха живота на десетки хиляди и съдбата на стотици хиляди. Нужно е поне уважение към пострадалите от безчинствата на Държавна сигурност и смирение пред собствената семейна история на г-н Райков, заявява още Мария Капон.

 
Коментар относно изявлението на Борисов от петък направи и лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Предсрочните избори, предизвикани от недоволството на българския народ срещу управлението на ГЕРБ и нeговите скрити коалиции, са шанс българите да изберем друга, нова посока за излизане от кризата и за възстановяване на нашето достойнство и за възвръщане на нормалността в страната, заявява в свое отворено писмо Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите".

"Уви, надеждите за нормална предизборна кампания и възможност гражданите да изберат най-разумния път за излизане от кризата, бяха за пореден път разбити и опорочени от г-н Бойко Борисов и началника на предизборния му щаб г-н Цветан Цветанов с тяхното грозно и изключително арогантно изявление по повод българските пенсионери.

Ние от "Движение България на гражданите", нашите съмишленици, симпатизанти и много хора, които ни потърсиха, сме възмутени и персонално обидени от зададения тон на изборната кампания. Няма оправдание за агресивността на един политик, който да си позволява да настройва цели групи български граждани едни срещу други в и без това изтормозено и разделено общество без път и посока. Не просто, а никога не бива да бъдат противопоставяни майки и бащи срещу синове и дъщери.

Нормалните граждани не приемаме подобен тон и грубиянщина, независимо дали времето е предизборно. Българските пенсионери имат правото да гласуват, за когото пожелаят. Не може един доскорошен министър-председател, свален от народа си, да обижда и да разделя българите по този недостоен начин на хора, които са му потенциални гласоподаватели и на такива, които е зачеркнал.

В тази връзка, бихме искали да получим вашата подкрепа в нашето усилие да поискаме публично извинение от г-н Борисов за неговите обидни твърдения по отношение на една достойна част от българския народ. Днес са наред са нашите майки и бащи, утре са следващите поколения…", заявява Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Остро реагира на изказването на Борисов и лидерът на социалистите Сергей Станишев по време на откриването на предизборната кампания на Коалиция за България. Според него това е поредното цинично изявление на бившия премиер Борисов.

Реакция на пенсионерите

Междувременно стана ясно, че Обединените пенсионерски съюзи изразяват своя остър протест срещу изявлението на бившия премиер. По неговите думи резервът е изяден не от доскоро управлявалата партия, а от пенсионерите, се заявява в Декларация на Обединените пенсионерски съюзи.

Ние осъждаме позицията на премиера, че стопяването на резерва се дължи на увеличените при тройната коалиция пенсии, които били изплатени от ГЕРБ. Подобна позиция е не само невярна, но и крайно цинична. По логиката на Борисов българските пенсионери трябваше да останат на нивото на пенсиите от 2008 година, които бяха недостатъчни дори за физическото им оцеляване, пише в декларацията.

Пенсионерските съюзи обръщат внимание на бившия премиер, че той е длъжен да обясни къде се стопиха 5 млрд. лева от фискалния резерв при неговото управление и защо сега резервът е на критичното ниво от 3 млрд. лева, без никакъв ръст на Брутния вътрешен продукт. При това останалите 3 милиарда са парите от Сребърния фонд и средствата за АЕЦ "Козлодуй", които се смятат за неприкосновен запас. Това означава, че държавата е пред фалит. И този фалит се дължи не на изплатените след 2009 г. пенсии, а на неразумно изхарчените от ГЕРБ 5 млрд. лева, присвоени от близки на Борисов олигархични кръгове, заявяват още в декларацията.

Пенсионерите подготвят протест следващия четвъртък срещу "геноцидната политика на Бойко Борисов и Марин Райков", стана ясно още от декларацията.