БСП настоява Калин Стоянов да напусне поста на вътрешен министър и да не присъства в следващия служебен кабинет.

"Настояването на Стоянов от днес, че трябва да остане министър, за да не бъде овладяно МВР, е меко казано смехотворно. Той трябва да си отиде, точно за да бъде освободено МВР. А новият министър трябва да работи прозрачно и да даде пълни гаранции за честността на предстоящите избори", заяви в позиция от името на ръководството на партията зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

По-рано Стоянов заяви, че е редно да остане вътрешен министър с аргумента, че го изисква ситуацията. "През последната една година многократно ми е искана оставката. Аз съм част от служебния кабинет като служебен вътрешен министър и считам, че за момента в тази ситуация е редно аз да остана на поста, тъй като виждам, че има опити за овластяване на системата", коментира МВР-шефът.

Вигенин обаче твърди обратното - че именно Стоянов е политизирал системата на вътрешните работи. Евродепутатът е категоричен, че "за 35 години няма вътрешен министър, който до такава степен да е политизирал министерството, да е изкарал на протест - при това срещу президента на републиката - полицаи, за да защитават поста му, да са лъснали зависимостите му, включително със заявката на Делян Пеевски, че ще го покани за водач на листа, ако не е министър".

Позицията на БСП е, че Калин Стоянов трябва да напусне поста вътрешен министър и президентът постъпи правилно, като не допусна той да се промуши отново в новия служебен кабинет, пише в профила си във Фейсбук Вигенин. И припомня, че социалистите не са го искали още в състава на досегашния служебен кабинет на Димитър Главчев.

"Опитите на ППДБ да играят някаква роля в разрешаването на проблем, създаден от самите тях с нескопосаните промени в Конституцията, са нелепи, при това с ясното съзнание, че искат да разрешат един проблем като създадат нов", коментира още зам.-председателят на социалистическата партия.