Северна Корея изрази нежелание американският държавен секретар Майк Помпейо да участва в преговорите за ядрения й арсенал и призова той да бъде заменен от някой, който "е по-внимателен и зрял в общуването", съобщиха днес севернокорейски медии, цитирани от Ройтерс.

Корейската централна информационна агенция (КЦТА) цитира думите на Куон Чен-гун, високопоставен служител във външното министерство на Северна Корея, че "никой не може да предскаже" ситуацията на Корейския полуостров, ако САЩ не се откажат от "основната причина", която принуждава Пхенян да развива ядрената си програма, без да навлиза в подробности.

Разговорите между Южна Корея, Северна Корея и САЩ трябва да продължат, заяви наскоро в Сеул вторият зам.-външен министър на Република Корея Ли Те-хо пред световен журналистически форум, организиран от Асоциацията на корейските журналисти.

Той изложи правителствената позиция относно развитието на отношенията между двете държави на Корейския полуостров. Г-н Ли подчерта, че след 70 години конфронтация между тях най-сетне са започнали разговори и оцени този процес като голям напредък в отношенията. Само преди 2 години, когато Северна Корея все още правеше ядрени опити, в условията на ядрена заплаха такива срещи биха били немислими, коментира г-н Ли. Той отбеляза като съществена промяна във взаимоотношенията факта, че президентът на Република Корея Мун Дже-ин е първият лидер на Южна Корея, който е имал възможност да говори открито пред публика в Северна Корея. Според г-н Ли това е знак, че мирният диалог между двете държави е започнал и трябва да продължи.

Ние сме убедени, че Северна и Южна Корея трябва да живеят заедно и в мир, заяви зам.- министър Ли. Той посочи три основни задачи пред дипломацията. Първата е да се постигне ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Г-н Ли подчерта, че за това е необходима подкрепа от международната общност. Продължителният и устойчив мир е стратегическа необходимост за полуострова. И не на последно място ядреното разоръжаване на Северна Корея ще отвори вратите между двете държави за индустриализация и търговия. Историята ни показва, че от мира на Корейския полуостров зависи мирът в света, заключи г-н Ли.