Възможно е президентът на Русия Владимир Путин да се срещне на 14 май в Сочи с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите му на тази дата в южния руски град са насрочени преговори между Помпейо и външният министър на Русия Сергей Лавров. "След тeзи преговори на ръководителите на дипломатическите ведомства не е изключено Помпейо да бъде приет от президента на Русия", каза Песков.

Срещата между Лавров и Помпейо ще е тяхната втора за месеца. Вчера те разговаряха във финландския град Рованиеми в продължение на около час. След нея Лавров каза, че двамата са направили "нелоша стъпка напред" по развитието на телефонния разговор между Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп, състоял се на 3 май по инициатива на Вашингтон, припомня ТАСС.

При разговора им вчера руският външен министър предупреди, че военната интервенция на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофална и неоправдана, предаде Ройтерс. Но Лавров каза пред репортери, че срещата е била конструктивна и че двамата с Помпейо са постигнали умерен напредък по отношение на стратегическото ядрено партньорство.

Лавров каза още, че руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп ще имат възможност да се срещнат отново след срещата им на върха в Хелзинки миналата година.

От своя страна американският държавен секретар Помпейо каза, че е имал "добър разговор" с руския външен министър, предаде Ройтерс.

"Беше добър разговор. Обсъдихме широк спектър от въпроси", каза Помпейо пред репортери.

"Имаме интереси, които са определено различни. Изразено бе желание да започнем да опитваме и да намерим пътища, по които ние можем да постигнем действителен напредък за места, на които имаме застъпващи се интереси, колкото и тесни да са те, и се надявам, че ние можем да постигнем това", каза Помпейо.