Предложението на БСП и ДПС за намаляване на данъците е вредно и ще доведе до корупция и спад на приходи, а това на ГЕРБ за намаляване на субсидиите е добър политически и технически ход. Това мнение изрази основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред радио "Фокус".

"Общественото настроение в момента, е, че има поддръжка на предложението на БСП и на ДПС, но всъщност това е доста вредно предложение поради петте ефекта, които в резултат от него почти със сигурност ще се получат. Първият ефект е, че веднага ще се нареди опашка от хора, които ще искат подобни облекчения в рамките на ДДС. Второто нещо, което ще се случи, е, че тези хора ще започнат да корумпират данъчните власти. Третото нещо, което ще се случи, е, че ще намалеят приходи. И затова, че ще намалеят приходите, идва четвъртото - тогава ще бъде демонтирана цялата друга система на данъците. И петото нещо, което ще се случи, е, че тези, които ще въведат тези промени, в крайна сметка ще трябва да отговарят за намаляване на разходите на правителството.

Трябва да се знае, защо е такава системата, каквато е в България. Тя е такава, защото трябваше да се съберат достатъчно средства и тези средства бяха необходими за две неща - да се попълнят фондовете на правителството, най-вече пенсионният и здравният, при все, че там има и други източници, осен общите данъци и ДДС, но ДДС е много важен за пенсионното отделение. И втората причина за тази система, която действа в момента в България, е да се съберат, те затова бяха намалени данъците, затова ДДС е неутрален спрямо различните стоки и услуги или почти неутрален. В крайна сметка това е нещо, което отчита първо нормалното ценообразуване в дадена икономика и то се влияе не само от данъците, но и от търсенето и предлагането, от конюнктурата, от конкурентността на дадената икономика и т.н. И второто нещо, което е много важно, тогава, когато се намаляват данъците, това е по повод преките данъци, то тогава хората са готови да дават повече. Тогава, когато се увеличават, те са готови да дават по-малко", коментира Красен Станчев.

Съвсем различно е мнението му за предложението на ГЕРБ за намаляване на държавната субсидия за партиите.

"Онова, което се случва, е доста осъдително, макар и надвзетата сума да е относително малка. Важно е да се знае, че субсидията, която се дава на партиите в момента, е доста малка като разход на правителството. Въпросът е, какво се получава срещу тази субсидия, чувстват ли се хората добре представени, дали не злоупотребяват с длъжността си както народните представители, така и назначените от тях на държавна служба", обясни експертът.

Според него народът може да приеме и по-висока субсидия, стига да знае, че в общи линии нещата съответстват на изискванията на елементарна порядъчност.

"Това е добър ход, чисто политически и технически, защото тогава, когато излезе, че е направена грешка, както се твърди и че са надвзети едни пари, единственото нещо е да се върнеш към предложенията на политолози и специалисти. Имаше и подписка преди три години, инициирана от политическа партия, за отпадане на всички субсидии. Предложението на премиера е много близо до това. Един лев е сравнително малко, спрямо всичко останало до момента. Ако партийната субсидия ще бъде 6,5 млн. лева, това е списъчният състав на избирателите. Може би за хората е интересно да знаят, че това е доста малка част от парите, които харчи правителството, парите на данъкоплатците. На ден правителството харчи някъде около 100 млн. лева. И пак възниква въпросът какво стои срещу това", коментира Красен Станчев.