Премиерът Бойко Борисов лансира днес в Народното събрание идеята за премахване на ДДС върху книгите, но без да се разширява обхватът и с други стоки.

Борисов заяви, че има готовност за отпадане на ДДС върху книгите. "По въпроса за книгите - отдавна го обмислям с Горанов - там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъка върху книгите", коментира Борисов.

Останалото - мляко, месо, предлагат вече и пиенето, и цигарите, и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС по отделно, заедно, не направиха това?, добави министър-председателят, имайки предвид предложението на БСП за намаляване на ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно на 5 процента и на ДПС за 5-процентен ДДС за хляба и лекарствата.

Във връзка с ДДС върху книгите финансовият министър Владислав Горанов заяви, че подобна политика е неприемлива за Министерството на финансите.

"Аз уточнявам, че такова решение няма и че ще се води тепърва дебат. Уточнявам, че принципната позиция на Министерството на финансите винаги е била политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходите. В този смисъл позицията на финансите е, че подобна тема не следва да се обсъжда и съм готов да се обзаложа с всеки един от вас, че в момента, в който се намали данъкът върху добавената стойност върху нещо, гарантирам ви, цените няма да паднат. Единствено натискът върху фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления", каза министърът, цитиран от БНР.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви днес, че идните сряда и четвъртък групата им депутати ще  проведе срещи в парламента със съсловните организации. Цонев отбеляза, че от тях ще изискват механизъм, който да гарантира, че ако ДДС бъде намалено, ще паднат и цените за крайните потребители. "Още при обявяване на нашата инициатива, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да реализираме намаляването на ДДС", подчерта  Цонев.