ДПС предлага да се намали ДДС на хляба и лекарствата. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание депутатът от движението Делян Пеевски, който за втори пореден ден фокусира вниманието около себе си.

Мислим да внесем проект за сваляне на ДДС на хляба, защото това е голям проблем, на 5 процента, за лекарствата и за безплатни детски градини и за книгите да помислим, заяви Пеевски пред журналистите, направили блокада пред вратата на стаята на парламентарната група. От всички ще търсим подкрепа, уточни Пеевски. Колегите ще ви разкажат, каза той и понечи да се изтегли по кулоара, за да остави журналистите в ръцете на финансиста от групата Йордан Цонев.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че се обмисля законодателен пакет, свързан с някои промени в ДДС за хляба, за лекарствата и за книгите. "Ще проведем среща с хлебопроизводителите, зърнопроизводителите, с брашна на фармацията. Не искаме да бъдем популисти. Ние трябва да сме сигурни, че цените ще паднат, за да го направим. Може да се получи обратният ефект", посочи Цонев.

Според него някои партии го правят популистки без да го обмислят. "Обявяваме го не за друго, а защото ще стартираме поредица от срещи", изтъкна депутатът от ДПС. Той уточни, че най-важното от предложенията е безплатният пакет за детските градини. "В нашата програма, която предлагаме сега за обсъждане с другите партии, предвиждаме строителство на детски градини и то в много големи размери от бюджета. Да кажем да се пренасочи онзи ресурс, който беше за саниране към строителство на детски градини", заяви Йордан Цонев. Той допълни, че следващият пакет законодателни промени ще бъде свързан със скъсяване на времето за една инвестиция.

Преди да направи изказването си той коментира интереса на журналистите към Пеевски, който за втори ден е в Народното събрание. Самият Цонев пък чинно изчака медийните вълнения към колегата му да стихнат и попита през смях: "Сега да ви попитам - всяка сутрин ли ще е така? Мадона да беше дошла в българския парламент, нямаше да тичате толкова, засмя се Цонев. Пенсионерите още помнят Мадона, вметна до него Хамид.

Цонев приветства завръщането на депутатите от левицата в Народното събрание.