Призовавам българския президент като гарант за националното единство и като последна останала гарантираща фигура, заедно с институцията на Конституционния съд, да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Малко преди това парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев.

Според Костадинов с решението си парламентът е нарушил закона.

"Допуснаха една много сериозна грешка и сега заради това има председателски съвет", коментира той.

Те не гласуваха предложението на правна комисия, а предложението на "Възраждане", а няма предложение на "Възраждане", а на комисията, добави Костадинов, цитиран от БТА.

Решението на комисията е да не се свика референдум, съответно ние трябваше да гласуваме "против" това решение, защото ние сме "за" да се свика референдум. А тези хора, които са "против", трябваше да гласуват "за" решението на комисията, защото са "против" да се свика референдум, обясни Костадинов.

В договора за членство на България в ЕС няма дата за приемане на еврото, затова няма отлагане, затова и ние нищо не нарушаваме, каза още той.

В Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано, че предложение за произвеждане на национален референдум се отправя до Народното събрание от: не по-малко от една пета от народните представители; президента; Министерския съвет; не по-малко от една пета от общинските съвети в страната; инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права. Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права. Президентът на Републиката в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.