Най-големият страх на депутатите са референдумите, написа в социалната мрежа Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов по повод дебата в пленарната зала за инциирания от "Възраждане" референдум за запазване на българския лев.

"Най-големият страх на депутатите. Когато питат хората на избори, обещават всичко, но успеят ли да влязат в парламента, хората престават да бъдат важни и думата "референдум" става много опасна дума", казва Трифонов.

Той дава пример с инициирания от него референдум, в който гласували три милиона и половина души, но тогавашните политици го "замели под килима" и именно това станало причина сега да съществува ИТН и да продължава да се "бори с вятърни мелници".

"Е, прозвуча малко патетично, не са вятърни мелници, а са тикви. Може би една тиква и други различни зеленчуци, но битката си е битка, а аз още не съм се отказал. Трябва да има референдуми", категоричен е лидерът на ИМТ.

Според него това е смисълът на демокрацията, а "който го е страх от референдуми, значи или няма аргументи, или по принцип е страхливец и лъжец".

"А конкретно по отношение на този референдум, аз съм за това да има евро и ще направя всичко възможно аргументирано да защитя тази теза", завършва Слави Трифонов.

След близо четири часа ожесточени дебати парламентът не допусна провеждането на референдума за отлагане на въвеждането на еврото,  иницииран от "Възраждане", а в пленарната зала го подкрепиха от ИТН и БСП, както и двама депутати от ПП-ДБ и независимият Радостин Василев. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов апелира към противниците: "Свикайте референдума и го спечелете. И ние нищо не можем да кажем, защото е глас народен, глас божи".