След над три часа ожесточени дебати парламентът не допусна провеждането на референдума за отлагане на въвеждането на еврото. Той беше иницииран от "Възраждане", а в пленарната зала го подкрепиха от ИТН и БСП, както и двама депутати от ПП-ДБ и независимият Радостин Василев.

Референдумът, който поискаха 604 000 граждани, като впоследствие ГРАО призна за валидни 470 000 подписа, търсеше отговор на въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?"

По закон, щом е над летвата от 400 000 подписа, допитването трябваше задължително да бъде проведено, без да има думата парламентът, но беше отхвърлено с 98 гласа "против" от една част от депутатите на ГЕРБ, от 51 народни избраници от ПП-ДБ и всички от ДПС.

68 народни представители бяха "за", а 46 се въздържаха. Повечето от въздържалите се - общо 45, бяха от ГЕРБ-СДС, както и един от ПП-ДБ.

От ИТН и БСП признаха, че лично те ще гласуват с "не" на въпроса на "Възраждане" за отлагане на еврозоната до 2043 г., защото държат на ползите от еврото, но настояват да не бъде потъпкван законът и волята на гражданите, които са се подписали в подписката. 

Противниците на референдума изтъкнаха, че той е незаконосъобразен, тъй като сме във валутен борд и сме подписали международен договор за членство в ЕС, който ни обвързва с влизането в еврозоната. Изведена беше и тезата, че няма как да подлагаме на допитване международен договор, както и че такова допитване ще спъне растежа на заплатите, ако резултатът е отхвърляне на еврото. Сред аргументите "против" беше и този, че у нас отдавна има валутен борд. От ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бяха категорични, че "Възраждане" използват страховете на българите, за да спечелят още няколко хиляди гласоподаватели.

Снимка: БТА

Даниел Лорер от ПП обвини представителите на партията, че лъжат хората, че референдумът е за българския лев и запазването му.

"Манипулирате ги, не казвате, че това е референдум срещу бъдещето на България в Европа, срещу европейския път на България, така че - извинете се 470 хиляди пъти", призова депутатът.

Георг Георгиев от ГЕРБ напомни, че свикването на референдум е трябвало да се проведе преди подписването на договора с ЕС. Той заключи, че след като години наред избирателите гласуват за ГЕРБ, които винаги са били за еврозоната, то означавало, че те подкрепят еврото. Същото важело и за избирателите на ПП-ДБ и ДПС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отбеляза, че в залата има три партии, които подкрепят волята на подписалите се граждани и се е видяло кой защитава националния интерес. Той апелира към противниците: "Свикайте референдума и го спечелете. И ние нищо не можем да кажем, защото е глас народен, глас божи".

Костадинов отбеляза още, че опонентите на референдума изземват функцията на КС, а в същото време не желаят да го попитат дали допитването е противоконституционно.

Съпартиецът му Деян Николов, който е и говорител на Инициативния комитет за допитването, посочи, че в договора от Маастрихт има минимални критерии за влизане в еврозоната, оттам нататък всяка страна определя най-добрата стратегия за нея. "Затова няма срокове, затова можем да отлагаме и сто години, без да нарушим нищо", отхвърли той забележките, че нарушаваме договора с ЕС.

Снимка: БТА

"Тук говорим за забрана на демокрацията и гавра с 600 хиляди българи. Тук виждам пълзящ фашизъм и налагане на тоталитарна диктатура", възкликна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "На път сте да унищожите референдумите като инструмент в България и да кажете на гражданите, че няма смисъл от тях", заключи и Деян Николов, който повтори неколкократно, че по закона за допитването до народа над постигнатия брой подписи, провеждането е императивно и не подлежи на дебати и решения на Народното събрание.

Снимка: БТА

От "Възраждане" попитаха и защо опонентите на референдума не сезират веднага КС, след като са убедени, че е незаконосъобразен. Те вече се заканиха да го направят, ако бъде отхвърлен, като първо ще настояват президентът да се произнесе.

Йордан Цонев обясни, че от над 30 години сме във валутен борд и отдавна сме вързани за еврото, като в евро купуваме и апартаментите си. Той изтъкна ползите, сред които падането на лихвите, но призна, че защитниците на европейската валута не са си свършили работата "да обясним на хората каква би била ползата и вакуумът се запълни от страх. Ние се страхуваме от страха, който насадиха у хората от въвеждането на еврото", каза депутатът от ДПС.

"Аз съм убеден, че ще спечелим този референдум, ние, които сме за еврозоната. Искате ли да ви кажа технологично как, много лесно, като обясним на нашите симпатизанти и тогава няма да имате бройката, защото е необходимо гласувалите да бъдат над бройката на парламентарните избори", заяви още Йордан Цонев. 

"Референдумът ще налее огромна протестна вълна и после няма да можете да я овладеете, пуснете този референдум и заедно да ходим да убеждаваме хората в ползите", апелира Гроздан Караджов от ИТН.

"Лично аз, а и колегите ми от ИТН, сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, е толкова по-добре за България. Също така съм убеден, че повечето хора го вярват и като убеден демократ смятам, че ограничаването на правото на хората по един или друг начин, е много лоша практика у нас. Отказвам да се занимавам с тази тема, защото последен ще се произнесе КС", каза Караджов.

"НС се превръща в гробница на всеки един референдум", отбеляза той и заедно с колегите си от групата припомни какво стана с инициирания от Слави Трифонов референдум през 2016 г. Доколкото виждаме, е спретнато мнозинството, което ще откаже, но то ще анулира и тези 470 хил. души, ще отхвърли тяхната дума, като им показва, че не желае да ги чуе. Накрая напрежението може да избухне, точно когато най-малко го очаквате", предупреди Караджов залата.

Снимка: БТА

"Преглътнете тази арогантност, преглътнете страха и уважете волята на тези половин милион българи", призова той. "Ние тук не сме богове да решаваме какво искат хората и да нарушаваме закона, обръщам се към ГЕРБ, ДБ и ДПС", каза Тошко Йорданов. И също предупреди: "Тук има два изхода, референдумът отива в КС, те отменят, вие гледате тъжно и на следващите избори ще гледате още по-тъжно. Или спазваме закона и атакувате закона в КС. Аз ще гласувам с "не" на техния въпрос, но е въпрос на демокрация и законът е такъв, че при над 400 хил. подписа тоя дебат е излишен, атакувайте го в КС", добави Йорданов.

"Законодателният орган на държавата се подготвя демонстративно да наруши закона, който сам е приел, пред лицето на българския народ, обобщи лидерът на депутатите от ИТН. И напомни на залата: "Ние тук не сме богове да решаваме какво искат хората и да нарушаваме закона".

Цонев отговори на ИТН: "Нас ни е страх от страха от еврото", а Мартин Димитров от ДБ обясни на залата, че ако бъде подкрепен референдумът, "това означава веднага прекратяване на валутния борд" заради начина, по който е зададен въпросът, че левът остава единствената национална валута до 2043. "Това означава, че в следващите 20 години не можеш да въведеш нов борд", каза Димитров.

Снимка: БТА

Съпартийката му Надежда Йорданова пък заяви, че е съгласна с най-демократичния начин да бъде чут гласът на гражданите, но подчерта, че "по-силен е гласът на закона от гласа на народа". "Нека да не го правим в този случай, като нарушаваме международни спогодби", апелира бившата правосъдна министърка.

Кристиан Вигенин опонира, че референдумът "не противоречи на договора с ЕС".

БСП ще подкрепи референдума, каза бившият външен министър, въпреки че лично той не би гласувал "за" на въпроса. "Смятаме, че трябва да бъде уважен законът такъв, какъвто е. В комисиите бяха направени редица опити да тълкуваме, за да нарушим закона, харесва ни, или не, тази процедура трябва да намери своя естествен завършек за провеждане на референдум, напомни той правилата.

Вигенин изтъкна, че до момента не са били убедителни аргументите, че договорът с ЕС прави невъзможно провеждането на допитването. И подчерта, че "трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите. Нямаме морално право да откажем провеждането на такъв референдум".

Снимка: БТА

По време на дебатите се завърза кратък спор между Явор Божанков и "Възраждане".

Божанков се подигра на хората на Костадин Костадинов, че събрали над 1300 подписа на хора, "пренесли се в отвъдното". Оказа се, че една от тях е бабата на депутата от "Възраждане" Ангел Димитров, която се е подписала. "Баба ми почина на 5 април и тя е един от хората, които се подписаха. Има много такива случаи. И вие сега се гаврите с паметта на тези хора", възмути се Димитров. 

Веднага след вота председателят на НС Росен Желязков даде почивка и свика извънреден Председателски съвет.