Икономическият министър в оставка и председател на БСП Корнелия Нинова влезе в открита война с президента Румен Радев. Минути след като върна неизпълнен третия мандат, тя коментира пред журналисти констатацията на държавния глава, че "кризата в енергетиката е най-тежкото наследство на това правителство".

"Имаше критика от страна на президента за хаос в енергетиката. Не е спрял да критикува това правителство от първия ден, въпреки че той е създал основната партия в него", започна Нинова. Тя добави, че отговорност за хаоса носят парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", а след това обяви по адрес на Радев: "Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство".

Нинова продължи коментара си по въпроса за енергетиката.

"В БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Не приемаме критиката на президента. Препоръчваме му да обърне тази критика към "Има такъв народ". "Има такъв народ" и Слави Трифонов са излъчили енергийния министър Александър Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво намерение да носим отговороност за това. Още преди 3 месеца призовахме да не се спират преговорите с "Газпром", каза Нинова.

Тя определи като невъзможен за изпълнение призива на президента парламентът да намери решение по казуса с председателя на КЕВР до края на седмицата, подчерта, че според нея "оттук нататък отговорността е в президентската институция" и призова Радев "да не се оправдава с наследство".

Корнелия Нинова каза още, че президентът не е поставил пред тях въпроса за участие на представители на БСП в служебния кабинет. Допускам, че ще постъпи както и първия път - ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни, каза тя. Нинова обаче беше категорична, че БСП няма да носи отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като по думите й никой не се обърнал официално към тях като партия да дадат предложения за министри. Ние сме 130-годишна партия, има органи на партията, които решават тези въпроси. Ако някой иска лично да вземе някого, това е негов избор, но да се знае, че БСП не участва в този кабинет, каза Нинова