Контрапротест за запазване на паметника "Альоша" в Пловдив посрещна друг протест, който настоява той да бъде съборен. До сблъсъци не не се стигна.

Пловдивчаните, които подкрепят запазването на паметника, се качиха на хълма Бунарджика два часа преди протеста, за да заявят, че "историческите символи трябва да останат на мястото си, както е в Европа", предаде БТА.

Протестът пред паметника на Альоша в Пловдив с искане за неговия демонтаж започна в 17 часа. Зад него застана гражданската инициатива "Искаме български паметник", а повод за акция е датата 23 февруари, Денят на Червената армия, който се е чествал в миналото и у нас.

В подножието на Альоша пристигнаха около 60-ина души, които носеха плакати с призиви "Освобождение", "Вън Русия от България", "Вън руските терористи от Украйна и Крим", "Искаме български паметник" и др.  Сред протестиращите са и 30-на фенове на футболния клуб "Локомотив".

За участниците в протеста на мястото на Альоша най-удачно би било да се издигне паметник на Левски или Ботев. Един от присъстващите сподели, че лично за него е най-добре на това място да е паметник на Съединението, защото е най-пловдивско да е така. Всички се обединяват около идеята, че символът трябва да е неоспорим за всички български граждани.

Организаторът на поддръжниците за това паметникът да бъде демонтиран, Светозар Раянов коментира, че една държава, която уважава себе си, на знакови места трябва да има български национални герои или символи, а не паметници на чужди армии. Той припомни, че общински съветници от ПП-ДБ от Пловдив внесоха предложение в Общински съвет Пловдив за демонтаж на "Альоша" и заяви подкрепата си за тях.

Снимка: БТА

"Не сме съгласни с подобен тип акции с ясна нацистка насоченост", коментира Весела Станчева от сдружение "Завера". По думите ѝ паметникът е издигнат в памет на десетките милиони, дали живота си през Втората световна война и в памет на 30 хил. български войници. Ако някой иска да строи нови паметници на националните ни герои, да го направи на най-високата точка в Пловдив - Младежкия хълм, допълни Станчева.

Хората, които искат паметникът да остане, бяха непосредствено в подножието му, а протестиращите "за" събарянето му не бяха допуснати от жандармерията.

Снимка: БТА

На мястото имаше засилено полицейско присъствие и не се стигна до напрежение и сблъсъци.

Снимка: БТА

Организаторите на протеста срещу "Альоша" имаха разрешение за демонстрацията си, докато от контрапротеста не бяха уведомили официалните власти.

На днешното събитие бяха поканени да присъстват общински съветници от всички групи в местния парламент, включително и противниците на идеята за демонтаж на Альоша - БСП.

Снощи от левицата излязоха с декларация, в която осъдиха опитите за премахване на паметника и се обявиха срещу желанието за разрушаване и изтриване страници от общата ни история, както и срещу разделението по този въпрос.

През януари общински съветници от ДСБ внесоха предложение за преместване на паметник. Това не залегна в първата за годината сесия на общинския съвет, защото правната комисия гласува първо общинската администрация да излезе със становище дали технически това е възможно и да изчисли колко струва демонтажът. Към днешна дата това не е направено.